Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 27. септембар 2017.

ДРЖАВНО НАСИЉЕ НАД СРБИМА НА ЗАПАДУ И ЈУГУ

231. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  19.09.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

ДРЖАВНО НАСИЉЕ НАД СРБИМА НА ЗАПАДУ И ЈУГУ 

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 231. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
У недељи од 11. до 17.09.2017. године бележимо стравично државно насиље над остатком остатака Срба на Западу и Југу. Користимо (дис)квалификацију великог српског писца Милоша Црњанског који је почетком 20. века записао: "Срба више на Северу нема!" Оно што је остало то су остаци остатака некад бројног и напредног народа, додао је славни књижевник. Ми смо, данас и овде на почетку 21. века, сведоци државног насиља над остатком остатака Срба на Западу и Југу, јер их ни тамо више нема! Матица ћути над страдањем своје дијаспоре?! То подсећа на ламентацију Срба у Мађарској, крајем 20. века, на однос матице према њима. Аутор овог осврта био је као новинар, са екипом Телевизије Војводине, у селу Ловра на снимању тв приче о њима. Били су, с правом огорчени на игноранцију, коју им је упутио ондашњи свемоћни олигарх Србије: - Шта хоћете ви Срби у Мађарској, има вас за један аутобус, а оних тамо у Румунији за један воз! Дакле, према схватању оних који треба да штите дијаспору они резонију арогантно: - Кога интересују ти остаци остатака, како записа Црњански. Тако се понашао шеф државе у српској матици, који је, и по уставним и законским одредбама Србије, дужан да брине о дијаспори сународника. Тако се односе и данашњи српски владари према страдању Срба у Хрватској и на Косову.
Ради се о најновијој ескалацији расистичке иконографије и полицијске рације у Хрватској и на Косову. Недавно су екстремисти пред седиштем Српског националног вијећа у Загребу запалили њихово гласило Новости. Званични Београд је протестовао. Није званични Загреб ни одговорио на протестну ноту. Напротив, поновљено је палење Новости, уз саркастичну паролу: - Иди тамо ђе ти је боље! Алузија се односила на Пуповца, који се представља као лидер тамошњих Срба. Пре који дан у кролу на телевизији Н1 писало је како ће се Пуповац залагати да поздрав "За дом спремни" не буде у службеној употреби. Нисмо приметили да је тај лидер, али ни било ко из матице, протестовао против расистичке усташке иконографије: униформи и парола: "Уби, уби Србина", "Србе на врбе", "Нема врба колко има Срба,/ Нема везе добре су и брезе" и других, још црњих. У таквом амбијенту живи остатак остатака Срба у Хрватској.
На Косову су се Срби, који су ушли у владу ратног злочинца Харадинаја, "јуначили" пред тв камерама у Београду, како тобоже они неће више дозволити штетне одлуке за Србе. Одмах по устоличењу нова влада им је послала полицијску рацију која је малтретирала све Србе редом. Врхунац је био у хапшењу, привођењу и притварању представника Црвеног крста, који су правили спискове за социјалну помоћ! За шиптарску владу то је био антидржавни акт. Званичници су тобоже упутили оштар протест!
Нама, који смо са тих подручја и који добро знамо злокобни дух расистичког дивљања, остаје да са горчином закључимо да ће се ти притисци наставити до последњег Србина тамо, а можда и после!

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар