Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 16. март 2018.

РАСИСТИЧКА ПРОПАГАНДА И КРАЈИШНИЦИ

254. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 06. 03. 2018.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

РАСИСТИЧКА ПРОПАГАНДА И КРАЈИШНИЦИ  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 254. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
  У недељи од 26. фебруара до 04. марта 2018. године забележили смо нека реаговања носилаца званичне српске политике у Београду на хрватску законску регулативу о расистичком усташком поздраву "за дом спремни". Медији у Београду о томе извештавају као да је тај пропагандни поклич нешто обично, јер не додају да је под њим извршен најбруталнији геноцид над српским крајишким народом, чиме би утисак био супротан. Званичници кажу да неће донети помирење то што је хрватска власт у Загребу одредила да се он може користити само у обележавању војничких датума.
Срби Крајишници, поготово они који су `95. године прогнани из Српске Крајине претежно у Војводину, јако су осетљиви на ту усташку иконографију. Болна су сећања на прошлост у којој смо под тим паролама у старом завичају презирани, понижавани и масакрирани. Наши сународници из матице, а нарочито официјелни органи, увек су били равнодушни на то наше страдање. Карактеристичан је пример од пре сто година код стварања заједничке државе, прве Југославије. Изумитељ расистичког слогана "Србе на врбе", уместо да буде позван на одговорност,  добио је титулу бана једне бановине.
Од новинара у престоници у ово наше време, који се уз то на тв појављује и као политички аналитичар, сам чуо да смо огуглали на паролу "Србе на врбе". Једино се мало узбудимо кад се појави нека нова, као она "нема врба колко има Срба, нема везе добре су и брезе", а потом опет све по старом, закључио је споменути журналиста. Све то спада у простор политичке, идеолошке и државне пропаганде о чему треба да брине дипломатија државе Србије. Постоје тзв. беле књиге и други адекватни облици државног и дипломатског реаговања, које изостаје. Како се осећају Срби у Хрватској и сви ми пореклом отуда кад се у центру Загреба пред масом острашћених пева "уби, уби Србина"?! 
Зар то није за неки дипломатски демарш или било који облик државничког реаговања?
Током студија политичких наука сазнао сам да су немачки филозофи и творци научног социјализма имали нихилистички став према Словенима, посебно према Србима! Да ли из незнања, или зато што су Комунистичком партијом руководили људи других националности, српски комунисти су без резерве бранили идеје социјализма. Ми који смо то знали нисмо смели ни споменути јер су репресивне мере биле језиве. Ни носиоци демократске транзиције немају критике за ту расистичку иконографију уперену против свега што је српско. Зато они који нас руже и клевећу могу мирно да раде, јер супростављања са српске стране нема. Зар заиста толико аутошовинизма има у нашој владајућој олигархији у свим временима?

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар