Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 22. јул 2018.

КЊИГА ИСТИНЕ О НАШОЈ ПРОШЛОСТИ И НЕСТАНКУ

270. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 17.07. 2018.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај
КЊИГА ИСТИНЕ О  НАШОЈ ПРОШЛОСТИ  И НЕСТАНКУ  
Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 270. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
  У недељи од 09. до 15 . јула 2018. године забележили смо појаву књиге истине о нашој прошлости и нестанку. То је вишенаучна студија проф. др Светозара Ливаде насловљена Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској (1880 -  2011). Поднаслов допуњава шокантан наслов: "Од вишегенерацијског и старосједилачког, аутохтоног и конститутивног, до мањинског статуса". Дело су штампале две реномиране издавачке куће: Прометеј из Новог Сада и Службени гласник из Београда. Имао је аутор доста муке и неспокојства да нађе издавача. Ваљда зато што пише истину! Аргументи у књизи су непорециви и лако проверљиви. Мислимо да дела Светозара Ливаде не наилазе на свеопшту подршку зато што он грешке званичника свих политичких опција једнако оштро критикује. Свемоћни господари наших судбина на бившем југословенском простору не подносе истину, јер су своју владавину остварили на безочним лажима. Уопште их не занима што су своје народе унесрећили.
Посебно је задовољство широког круга рођака, пријатеља, земљака и поштовалаца Светковог (како га колоквијално зовемо) стваралаштва, што се ова значајна књига појавила у 90-тој години његовог живота. Нека нам буде дозвољено да овом приликом кажемо и нешто лично и завичајно. За нас два Примишљанца: уредника Емисије Завичај и уредника Гласа Крајине у Војводини, је нарочито значајно да је аутор такође рођен у нашем Примишљу, на Кордуну. Светозар Ливада је стално живео и стварао у Загребу. И сада је тамо, упркос свему.
За књигу Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској... написано је шест рецензија. Аутори су висококомпетентни и познати научници из више обласи. Тако је Предраг Матвејевић написао: "Мој суд је: инвентиван је поступак аутора узети секуларне цензусне показатеље за сваког провјерљиве. Због тога текстове Светозара Ливаде ваља објавити у цијелости ради истине коју садрже". Академик Василије Крестић каже: "Ваш рад је јако добар и користан. Ваше анализе су одличне, да им се мало што може додати, али им се ништа не може одузети".  Др Ђуро Шушњар: "Неколико пута сам прочитао Оптужујем и сваки пут сам дошао до закључка: овоме не треба никакав предговор ни поговор. Аутор је надмашио и Золу, пре свега по прикупљеним подацима о злочинима у грађанском рату, доказавши  да нема праведног рата, јер у њему страдају невини на свим странама. Аутор је јасно истакао да је било ужасних злочина и са хрватске и српске стране..." Др сц. Драган Марковина: "Ливада је врло аргументирано, по регијама, градовима, и жупанијама указао на демографске промјене у структури српског становниш-тва, истичући уједно и разлоге због којих је до очитог демографског слома дошло... ". Проф. др Бранислав Ђурђев, демограф: "Ова монографија је комплексно штиво, које је могао написати само аутор који суверено влада са неколко наука: социологијом, историјом и демографијом. Светозар Ливада је у томе успио. До сада су многи народи нестали, а да разлози савременој науци нису потпуно познати. Такви су Етрурци, Трачани, Хазари... Захваљујући монографији Светозара Ливаде разлози нестајања Срба у Хрватској биће свима познати... ".

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар