Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 22. јул 2018.

ДОКЛЕ ЋЕ НАМ ДРУГИ ТУМАЧИТИ НАШУ ИСТОРИЈУ!

269. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 10.07. 2018.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај
ДОКЛЕ ЋЕ НАМ ДРУГИ ТУМАЧИТИ НАШУ ИСТОРИЈУ!  
Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 269. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
  У недељи од 02. до 08. јула 2018. године забележили смо како су борци свих ратова у бачком селу Кљајићеву обележили 77. годишњицу од почетка антифашистичке борбе. То је једно од ретких села у Србији које се са пијететом односи према ратној прошлости. А та прошлост је страшно трауматична за већину његових мештана, посебно оних насељених са Кордуна. У недељу, 08. јула положени су венци на спомен-обележја у центру села. У пригодној беседи домаћини су рекли да је то њихово редовно годишње сећање на 04. јул - Дан устанка народа Југославије и 07. јул - Дан устанка народа у Србији. Потом су узела реч двојица народних посланика из Скупштина Србије и Војводине. Они су уобичајеном званичном фразеологијом говорили о тобожњем значају тих историјских датума. Нису, међутим, објаснили зашто надлежни државни органи и институције не поклањају дужну пажњу баштињењу антифашизма. Званичницима Србије су пуна уста Еврпске уније и европских вредности, али њихове вредности не примењују у својој средини. Антифашизам у европским вредностима заузима високо место, али то њихове српске поклонике не мотивише да прихвате у својим активностима то друштвено добро.
Овај неки актуелни друштвени контекст споменут је да се укаже да наш културно историјски ангажман не иде правим путем. У поменутом случају борци Кљајићева, у својој микро друштвеној средини, следе поступке и понашања борачких удружења са макро државног плана. Зар не би било ефектније да споменути датуми у Кљајићеву буду историјски часови који би привукли цело село. Овако се у сећању на њих окупе само борци и жале се како млади неће са њима. На једној од спомен плоча пише да неће заборавити 450 жртава својих сународника на Кордуну, а те жртве нису ни пописали. Изгледа да је остварена она намера са врха државне политике да се о трагичној крајишкој прошлости нигде не говори, да се она заборави и да то у Кљајићеву следе.
Видели смо још драстичнији случај са макро нивоа. РТС је емитовао две дуже документарне емисије, посвећене 70. годишњици разлаза друге Југославије са Совјетским савезом, 1948. године. Пуна истина о Информбироу српској јавности није, нити ће бити саопштена. Најстравичнији је у том сукобу био злогласни Голи оток, на којем је у логору мучено чак 60 хиљада недужних људи, претежно Срба, само зато што су рекли да су за Стаљина, а не Тита. Био је то, у ствари, сурови обрачун хрватских и словеначких са српским кадровима, на свим нивоима, у врховима државних и партијских институција. Подсећајући на све то РТС је главну реч дао хрватским и словеначким саговорницима, дакле,онима који су изводили крваве егзекуције над недужним српским кадровима. Па, забога, докле ће нам други тумачити нашу мученичку прошлост. Често су то наши непријатељи који јасно говоре да их оставимо, а наши званичници изгледа не могу без њих!

Милан Ливада   


Нема коментара:

Постави коментар