Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 12. фебруар 2020.

СУСРЕТ СА ВИШЕСТРУКИМ ЗАВИЧАЈЦЕМ ТОМИСЛАВОМ БАДОВИНЦЕМ


344. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 11.02.2020.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

СУСРЕТ СА ВИШЕСТРУКИМ ЗАВИЧАЈЦЕМ ТОМИСЛАВОМ БАДОВИНЦЕМ  
           
Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша344.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
            У недељи од 03. до 09. фебруара 2020. године забележили смо необичан догађај у Војводини - сусрет са вишеструким завичајцем Томиславом Бадовинцем. Употребили смо за почетак ову одредницу за човека са високих политичких функција и истовремено врхунског стручњака за банкарство из времена Титове социјалистичке ере, јер је кратко време његово завичајно станиште био и Кордун. Томислав је рођен у Македонији 1934, где му је отац радио као финансијски службеник, а онда је премештен у Вргинмост, на Кордун, где му се 1939. године родио млађи брат Петар. Вероватно је једини од бивших хрватских кадрова у југословенским савезним институцијама задржао стан у Београду, у којем борави последња два месеца. У контатку са бившим сарадницима и пријатељима договорена је промоција његове књиге - аутобиографије Истином до истине, која је одржана 07. фебруара у Новом Саду. Промотивна сала ИК Прометеј била је пуна пошто-валаца овог човека, високог политичког функционера и јединог доктора наука из монета-рне политике у бившој Југославији шездесетих и седамдесетих година минулог века.
            Посебност ове књиге почиње већ од самог наслова Истином до истине, дакле највећим моралним начелом у људском ангажману. Аутор се определио за необичан метод - да његова књига буде хроника интервјуа медијима, ауторских текстова које је објављивао у новинама и часописима, затим његове анализе политичке и привредне ситуације на домаћим и међународним сесијама. Ми који припадамо томе времену у тим текстовима само потврђујемо оно што смо знали - да су они дело врхунског стручњака, објективног аналитичара и критичара сложених прилика, неразумних конфликата, економских и политичких промашаја партијских и државних руководстава. Тиме је аутор избегао субјективност, самохвалу и панегирик самоме себи. Међутим, ускраћени смо за лепо казивање када Бадовинац пише о свом детињству, студијама, породичном животу и трагедијама које су га задесиле. Недостаје нам објашњење како то да нова власт која се декларисала као демократска, а свој долазак квалификовала као демократске промене, није имала интереса за људима таквог интегритета, стручности и људскости!?
            Иако је цела Хрватска добро знала да је Бадовинац стабилизовао и спасао њену привреду и финансије од колапса и ликвидација формирањем Удружене банке Хрватске, нова власт је тражила да спроводи њихову разорну монетарну политику, што он није могао да прихвати јер би се одрекао самога себе. Дао је оставку на место челника банке и одмах је проглашен технолошким вишком. Не дају му мира ни у пензији. Кад је основао Друштво "Јосип Броз Тито" извршен је атентат на њега, у којем је тешко повређен и једва се опоравио. Иако је у 86. години не престаје да се бори за истину, против клевета и лажи, и у том ангажману има све више присталица.

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар