Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 26. фебруар 2020.

АПЕЛ ЗА ЈЕДИНСТВО ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ


346. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 25.02.2020.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

АПЕЛ ЗА ЈЕДИНСТВО ИЗБЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 346. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
                У недељи од 17. до 23. фебруара 2020. године забележили смо неке утиске са Сајма завичаја, одржаног на Задушнице, у суботу 22. фебруара 2020, у Новом Саду. Први је утисак да баш није примерено да оваква манифестација, пуна песме, игре, весеља и бучности, буде истога дана када Срби на велике зимске Задушнице одлазе на гробља и одају пошту својима упокојенима!? Међутим, организатори из политичких структура немају осећај за то! Али су зато, и то је други утисак, искористили прилику да у пред-изборно време похвале сами себе како брину о избеглим и расељеним, уз апел на њихово јединство као основни предуслов за просперитет. Истини за вољу неко веће заједништво и јединство добро би дошли свима, пошто и после четврт века нема преко потребне сарадње и узајамног потпомагања међу прогнанима, расутим широм Србије.
            Колико ће ови апели допринети сарадњи и заједништу остаје да се види? Било је мноштво људи на Сајму завичаја да чују позиве на јединство; да прикажу своје стваралаштво, обичаје, културу и традицију; да се упознају и договоре неке облике сарадње... Званичници су рекли да је на 100 штандова било представљено више од 70 излагача, а уз њих је наступило више од 300 учесника у културно-уметничком програму, који су приказали изворно стваралаштво свога завичаја. Организатори ове манифестације, чији је слоган Завичај кроз привреду, туризам и културу, су били Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уз подршку Покрајинске владе. Из ових институција понављају да подржавају очување традиције и културе свих који су овде доселили из разних крајева бивше заједничке државе Југославије; да то раде кроз разне видове помоћи као што су стамбено збрињавање и економску подршку у пољопривреди; да ће наставити са таквом подршком избегличким и расељеничким породицама...
            Све у свему можда ће Сајам завичаја, тек је други по реду, успети да окупи и повеже бројне предводнике и актере из корпуса избегличких група и подстакне их на неке вишеструко корисне облике сарадње и јединственог ангажмана. Чудно је да нисмо склони да јачамо заједништво, него идемо по оној народној свака вашка обашка. Формално постоји велик број разних удружења грађана и у укупном износу држава за њихов рад издваја знатан износ новца. Међутим, кад се то уситни и подели на толико група онда је то незнатно за неки већи учинака! Докле тако?!

            Милан Ливада        




Нема коментара:

Постави коментар