Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 26. фебруар 2020.

НА ТРИ ФРОНТА ОПТУЖУЈУ СРБЕ ШТО ТРАЖЕ СВОЈА ПРАВА


345. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 18.02.2020.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

НА ТРИ ФРОНТА ОПТУЖУЈУ СРБЕ ШТО ТРАЖЕ СВОЈА ПРАВА  
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 345. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
            У недељи од 10. до 16. фебруара 2020. године забележили смо како наше окружење на три фронта оптужује Србе што траже своја права. Српску Крајину наравно нико не спомиње, изузев нас њених завичајаца који је волимо и у срцу носимо - каже слоган Саве Смољановића у његовој емисији Завичај - Слободна Крајина на таласима Радија Фрушка гора у Руми. Први фронт је Косово, наш дугорочни конфликт, одакле мисле да су равноправни и суверени, а из нове власти прете ни мање ни више него тужбом за геноцид?! Друга два фронта као да су усагласила прљаву антисрпску кампању! Црна Гора је донела Закон о слободи вероисповести којим цинично хоће да отме имовину Српске православне цркве! Босна и Херцеговина одлукама њиховог уставног суда, у којем превагу односе три странца, хоће да отме огромне комплексе земљишта Републици Српској!? Кад су Срби на сва три пункта и из матице одлучно и енергично рекле да таква хајдучија не може да прође онда се оптужује Београд да отпора не би било да га Србија не подстиче! Може им се кад их њихови европски ментори не опомињу да је такво понашање нелегитимно, него их подстичу да то чине?!  
            Несхватљиво је да на споменута три фронта мисле да се према Србима могу тако негаторски понашати, мимо норми међународног права и међународних политичких односа!? Остала је навика из времена када смо били у заједничкој држави Југославији, у којој су главне полуге власти држали Хрвати и Словенци, који су подржавали остале нације најчешће на штету Срба. Они и данас подржавају и Шиптаре, и Црногорце и муслимане у њиховим дискриминаторским потезима према Србима, који су национална мањина на њиховим животним  просторима, а кад их Србија узме у заштиту, онда се брутално обруше на српску матицу и оптужују је да је она крива за сва зла, па и она која су они починили!? Србија, као и свака друга матична држава у међународној заједници, има обавезу да штити мањинска права својих сународника у другим државним заједницама. То су међународна права и правила која важе за све па и за наше комшије. Србија мора да буде још одлучнија и одређенија када се дешавају овакви ексцеси и резолутно тражити поштовање обавеза према својим сународницима у другим државама.

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар