Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 25. мај 2020.

ТЕШКО ПОДНОШЉИВА САМОИЗОЛАЦИЈА ОД КОВИДА - 19.


350. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 14.04.2020.
од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 ТЕШКО ПОДНОШЉИВА САМОИЗОЛАЦИЈА ОД КОВИДА - 19.

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 350. јубиларна Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина". Није мала ствар та истрајност да нас два Примишљанца бележимо из недеље у недељу нека од битних обележја из прошлости и актуелности велике групе Срба Крајишника, сада претежно грађана Србије, прогнаних 1995. године са вековних крајишких огњишта.
            У недељи од 06. до 12. априла 2020. године забележили смо како је на истеку пете и почетку шесте недеље трајања пандемије ковида - 19. све теже подносити самоизолацију. То је констатација из личног угла и осећања пензионерске популације, која је прва стрпана у карантин још од 06. марта, када је од званичника Србије проглашена епидемија корона вируса. Том приликом су се званичници доста неукусно шегачили са претњом тога опаког вируса, да би само десетак дана касније било проглашено ванредно стање. За пензионере је тиме означена вишемесечна забрана изласка из кућа. Дали су нам само пет часова у  једном дану у недељи за излазак у куповину: и то као вампирима  од четири до седам часова ујутро плус по један сат за одлазак и повратак из продавница!? Такву одредбу је пратило цинично објашњење да се  то ради да би нас дестимулисали да излазимо!
            Понизни пензионери, поготово овде у Војводини, дисциплиновано су поштовали наредбу власти. Није вредело ружени су, као уосталом и цео народ, како не поштују наредбу и поред тога што су из полиције саопштавали да се 95 одсто популације понаша у духу захтева званичне политике! У том контексту је шокантан био поступак Кризног штаба, када су једног дана ужурбано ушли на редовну конференцију за медије, а њихов предводник љутито почео да прича како он ради на лечењу оболелих, а ми не поштујемо њихове захтеве, да би по завршетку његове критике сви устали и изашли без одговарања на новинарска питања! Ружења и клевете народа, а нарочито пензионера, за непоштовање владиних мера за спречавање корона вируса нешто су слабије у минулој недељи, штавише говори се и о могућности да се ванредно стање преименује у ванредну ситуацију. Међутим, наглашава се да ће пензионери бити последњи над којима ће мере олабавити!
            Тако се у последњих четири-пет година у Србији дешава по други пут да се над пензионерима примењују најстроже мере. Прво им је четири године одузиман део пензије, дакле њихове имовине стечене вишедеценијским радом. Сада, други пут изложени су психичкој тортури чије ће последице, по мишљењу психолога и психијатра, бити несагледиве. Кад се овоме дода преко друштвених мрежа пласирана катастрофичка теорија да је ово злодело владара из сенке, који одавно указују да је превише старих људи и да они много коштају државе. Ти планетарни злочинци говоре о златној милијарди, дакле њихова је зла намера да се милијарде људи потамани, а остане само једна милијарда којој ће припасти сва богатства света!? У оптицају свих тих злих теорија и неизвесности какав ће да буде расплет,  пензионери у затворима својих станова све теже подносе изолацију.

            Милан Ливада
           


Нема коментара:

Постави коментар