Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 25. мај 2020.

БЕСКРАЈНО ПОНИЖАВАЊЕ КРАЈИШКИХ БОРАЦА


348. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 17.03.2020.
од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

БЕСКРАЈНО ПОНИЖАВАЊЕ КРАЈИШКИХ БОРАЦА

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 348. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина". Престало је штампање Гласа Крајине у Војводини. Његова мисија се наставља писањем Хронике двовековних веза Крајине и Војводине, чији је стални и актуелни део Недељна хроника, која од 347. броја повезује нашу сарадњу са емисијом "Завичај - Слободна Крајина" на баштињењу крајишке културе сећања.
            У недељи од 09. до 15. марта 2020. године забележили смо реаговање на бескарајно понижавање крајишких бораца од највишег законодавног тела државе Србије! У ново-садском СПЕНС-у окупили су се 11. марта представници удружења ветерана 1991-1995. године Републике Српске Крајине ради договора: шта да раде даље пошто им Народна Скупштина Србије у недавно усвојеном закону поново није признала борачки статус из грађанског рата у Хрватској!? Иако су са правом били револтирани бескрајним понижавањем, од државе чији су грађани дуже од четврт века, трезвено су разговарали о свим аспектима њихове ситуације и договорили се да не могу да одустану од тражења својих права легалним и легитимним средствима.
            Треба рећи да су размере и тежина оваквог ускраћивања елементарних људских права делу својих држављана несхватљиве, кад се зна да су стотине хиљада учесника у свим ратовима од 1991-1999. године оствариле борачки статус, - а то се не да само крајишким ратницима!? Рационалног званичног објашњења нема нити га може бити, а незванично се може чути да се надлежни српски органи боје супростављеног хрватског става!? Та ситуација код иоле обавештених буди трагичне историјске асоцијације! У Првом светском рату српски ратни добровољци са простора Аустроугарске монархије од Книна до Темишвара су дали немерљив допринос победи и угледу српске војске. Србија је тај њихов ратни учинак приписала Хрватима, да би после Другог светског рата добровољачко удружење пргласила за профашистичко и забранила му рад!?
            Та српска трагедија у којој матица пориче битна права делу својих грађана пореклом из крајишке дијаспоре траје више од сто година! Крајишки ратни ветерани из последњих ратова нису изгубили веру да могу да остваре борачки статус легалним путем. - Наша борба не престаје, настављамо да тражимо наша права - поручили су са овог окупљања. Добро и темељито ће се припремити и поново обновити захтев да им се најзад призна неспорно борачко право. Добро је што не одустају и што их неразумна државна политика према њима није поколебала у одлучности да добију оно што им припада. Ако некад и остваре ускраћена борачка права то ће остварити мали број заслужних јер су многи већ поумирали од ратних рана, а и многи други ће док нека владајућа гарнитура не буде имала смелости и патриотизма да поступа ни по бабу ни по стричевима већи по правди Бога!

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар