Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 25. мај 2020.

ЦРНИ ВЕК СРПСКОГ СТРАДАНЈА 1920-2020.


351. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 26.05.2020.
од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 ЦРНИ ВЕК СРПСКОГ СТРАДАНЈА 1920-2020.

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 351. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".
            После једноипо месечног прекида, од средине априла до краја маја 2020, поново смо на радио таласима РФГ, у емисији Завичај - Слободна Крајина. Настављамо са темом из 350. јубиларне Недељне хронике, емитоване 14. априла, о погубној пандемији светских размера ковида - 19. То је изгледа највећа светска катастрофа у историји човечанства, која је надмашила ону кризу из 1929. године. У актуелној и даљој будућности опаки корона вирус биће вечита тема из свих аспеката, у свим сферама ангажмана. Што се тиче Срба у том контексту аутору овог осврта се наметнуо закључак да се овом кризом затворио црни век српског страдања у дијапазону од 1920. до ове 2020. године.
            По чему се све може ова крупна тема овако посматрати? Давна 1920. година означила је крај Првог светског, или Великог рата 1914-1918, како су га прозвали сада на његову стогодишњицу, као и велико политичко и друштвено прекомпоновање света. Многи званичници су размере људског страдања у том рату означили као највећу кланицу! Србија је изгубила трећину највиталнијег становништва! У редовима српске победничке војске, на кључном Солунском фронту, на најтежим бојиштима храбро су се  бориле   десетине хиљада Крајишника, у својству српских ратних добровољаца. Тај немерљив допринос наших предака српској победи залога је свих нас, који смо крајишког порекла, да смо своји на своме, као грађани Србије. Баш те 1920. доселили су на простор Војводине бројни Крајишници, који су овде добили замљу за ратне заслуге.
            Још тежа страдања десила су се у Другом светском рату. Над српским народом у НДХазији извршен је најбруталнији геноцид. У поратно време комунистичке владавине Срби су страдали на Голом отоку, у одузимању имовине тобожњим кулацима и народним непријатељима, а посебно у обрачуну са српским интелектуалцима... У последњој деце-нији за Србе кобног 20. века десио се грађански рат и распад заједничке државе Југо-славије. Највеће жртве поново  је поднео српски народ. Најстрадалнији део Срби Крајишници су брутално прогнани из Хрватске. На самом крају тога црног века била је 1999. НАТО агресија. Европа и Америка су Србији нанеле непроцењиве материјалне штете и људске жртве. Као трајну штету посејале су уранијум.
            У прве две деценије 21. века траје политички притисак Европе и Америке да од Србије у потпуности отму Косово и створе велику Албанију. У Црној Гори се води акција да се отму светиње Српске православне цркве. Поред свих тих авети из прошлости у току је борба са опасним невидљивим непријатељем ковидом - 19. Нисмо још ни свесни колике ће бити последице од ове разорне епидемије на тлу Србије. Још ћемо се тиме дуго бавити.
             
            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар