Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 20. јун 2022.

ЗАШТО СЕ У СРБИЈИ НИКО НЕ БАВИ ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА?

 

444. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 07.06.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ЗАШТО СЕ У СРБИЈИ НИКО НЕ БАВИ ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА? 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 444. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 31. маја до 05.  јуна 2022, било је међудржавних полемика које намећу питање: Зашто се у Србији нико не бави злочинима над Србима? Прошле су готово три деценије од окончања грађанског рата и распада бивше заједничке државе Југославије, а више од две деценије од НАТО агресије на СР Југославију, у којима  су почињени стра-вични злочини над Србима, а не знамо да је иједан злочинац за то осуђен! Такав однос државе према страдању свога народа најбоље је квалификовао генерал Секулић у књизи ироничног наслова Србија жртве не броји, који је иначе ратовао у Републици Српској Крајини, која је доживела егзодус библијских размера. Зато је већини Срба Крајишника тешко да схвате и прихвате да за њихове велике жртве нико нема поштовања!?

            Игнорисању српских жртава сигурно је допринело понашање надлежних званични-ка Србије који су ишли у Загреб, да се извињавају и у Хашки трибунал, да понизно изручу-ју предводнике у отпору агресији на српски народ. На тим местима су изречене драконске казне српским патриотама и борцима за национални и државни суверенитет. У тој ароган-цији српских непријатеља ишло се чак дотле да је Велика Британија у Савету безбедности УН тражила да се Срби прогласе за геноцидан народ. Да није било вета Русије, можда би најстрадалнији српски народ постао геноцидан. У тој сатанизацији Срба од страних непри-јатеља не заостају домаћи аутошовинисти и самопорицатељи свега што је национално и државничко. А Срби Крајишници предводници удружења избеглица из Западне Славоније у Чортановцима су били усталили Дан сећања на велике жртве у агресији хрватских оружаних снага првих дана маја 1995. године. Убрзо су, међутим, прихватили предлоге других и сада имају апстрактну манифестацију Крушедолска звона, као дан сећања на све страдале Србе у 20. веку.

            Кад се све ово има у виду, онда не чуди што је на нож у Хрватској дочекано подиза-ње оптужнице против четворице њихових официра, који се терете да су 07. и 08. августа 1995. наредили авионско ракетирање колоне избеглица из Републике Српске Крајине, на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у месту Сводна, код Босанског Новог. Тешке увреде и дисквалификације упућене су српској страни што се, после 27 година од стравичног злочина, усудила да најави оптужницу против пилота, који су побили многе старце, жене и децу. Јер, хрватска страна је навикла да овде ћуте, да се извињавају и нема-ју примедби на безброј сурових драконских казни изречених недужним Србима. Ко зна можда ће ова хајка допринети да овдашње тужилаштво одустане од оптужнице. Јер, Србија жртве не броји!?

 

            Милан Ливада

           



Нема коментара:

Постави коментар