Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 20. јун 2022.

НЕПРЕСТАНА БОРБА И СТРАДАЊЕ

 

441. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 17.05.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

НЕПРЕСТАНА БОРБА И СТРАДАЊЕ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 441. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У минулом двонедељном раздобљу од 02. до 15. маја 2022, главна пажња српске јавности била је окренута обележавању неких историјских датума из непрестане борбе за опстанак и неизмерног страдања српског народа у одбрани идентитета, слободе и право-славља. Свакако је у том контексту најзначајније било сећање на Дан победе над фашиз-мом у Другом светском рату. Тога 09. маја 1945. године поражена нацистичка Немачка потписала је у Берлину капитулацију, пред совјетском победничком Црвеном армијом, којом је командовао маршал Жуков. На првој Паради победе у Москви Жуков је рекао да им то Европа никада неће опростити.

            Заиста, 77 година после, на овогодишњој московској Паради победе 09. маја 2022, председник Путин је указао да су Америка и Европа арогантно игнорисале захтев Русије да добије безбедносне гаранције и да се доследно примени Мински споразум. Шта више НАТО је готово јавно наоружавао и припремао Украјину за рат. Зато није било другог избора од покретања специјалне војне операције и тај рат ће бити добијен, закључио је Путин. Иначе, такве војне походе Америка, Енглеска и друге европске земље чиниле су у прошлости по целом свету вековима. Европа је, по некој нашој рачуници, четири пута напала Русију. Први је био Наполеон, затим Аустроугарска и Немачка у Првом, а Хитлер у Другом светском рату, у којем су Руси имали 27 милиона жртава, а Срби 1,7 милиона изгубљених живота. Сада се, под набојем невиђене русофобије, води тотални хибридни рат против Русије. Рече пре који дан шеф руске дипломатије Лавров, да су они настојали да избегну ту ситуацију, али је сада очигледно да ће рат дуго потрајати, да је неизвесно каква ће све ратна средства бити примењена и какав ће крајњи исход бити.

            Рефлексије рата у Украјини осећају се у целом свету, дакако и у Србији, посебно због тога што није увела санкције Русији. Нарочито је јак притисак да се призна Косово, које је у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године ампутирано од Србије, без чијег признања и укидања Резолуције 1244 оно не може да буде самостално. Овде треба рећи да је НАТО 1995. године напао Републику Српску Крајину и тиме помогао Хрватској да оствари прогон Срба. То стравично страдање српског крајишког народа,  у ствари други геноцид после оног од 1941 - 1945, у матици, у јавном дискурсу, настоје да и не помињу. Све у свему руско-украјински ратни конфликт потреса до темеља целу планету. Америка, Европа и њихов НАТО, арогантно и цинично свим ратним средствима, хоће да сачувају монополарни свет. Русија овим ангажманом, уз подршку Кине и Индије, ствара услове за мултиполарни свет, у којем, по њиховом уверењу, не би било неравноправних држава. Наша је трагедија што ниједан рат не може да мимоиђе Србију и страдање српског народа.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар