Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 13. мај 2022.

ШТА ЋЕМО БЕЗ ДОБРИХ МАЈСКИХ КИША?

 

440. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 03.05.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ШТА ЋЕМО БЕЗ ДОБРИХ МАЈСКИХ КИША? 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 440. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У минулој недељи од 25. априла до 01. маја 2022, из обиља догађаја везаних за Васкрс и Први мај издвојили смо оне који се дотичу избеглог српског крајишког народа.

            У јавности Србије прича о пролећној сетви је спорадична тема, мада се ради о про-изводњи хране. Значај производње пшенице рецимо нагло је порастао, због специјалне операције Русије у Украјини, а ове две земље су највећи снабдевачи света хлебним житом. Од почетка овог сукоба понављају се упозорења да прети глад широм планете. Овде у Војводини, иначе најплоднијој земљи у свету, током целог априла главног месеца за сетву ратари, поред енормно поскупелих репроматеријала, указују на велики мањак влаге у ораницама. Зна се да је прошлогодишња жетва јако подбацила због суше, што је био непобитан доказ да климатске промене увелико делују. Ако у мају не буде добрих киша поновиће се суша и обрати летину. Препричава се и данас анегдота о мајским кишама коју је лансирала чувена војвођанска предузимачка династија Дунђерски. Један од њих је завршио студије у Бечу, па је на једном од састанака генерације, након што је саслушао њихове успехе у разним гранама индустрије, коментарисао: - Све бих то ваше дао за добру мајску кишу!

            У Републици Српској биле су две комеморације у знак сећања на страдање српског крајишког народа на подручју Јасеновца. У Градишки је 30. априла, код моста на Сави, обележен дан сећања на прогон и служен парастос жртвама Срба из Западне Славоније у нападу хрватске војске и полиције на подручје Републике Српске Крајине које су тобоже штитиле снаге Уједињених нација. Десило се то 01. маја 1995. године када је за дан и по брутално убијено 283, а протерано 15.000 Срба. Живело је дотад у том делу Славоније више од 120 хиљада, а данас ту има око 10 хиљада Срба.

            У спомен подручју "Доња Градина" у недељу, 01. маја обележен је молитвеним поменом и говорима председника Србије и Републике Српске и других званичника Дан сећања на жртве усташког злочина у логору Јасеновац. На том највећем стратишту јасен-овачког логора, а тај простор се данас налази у Републици Српској, на великим таблама је исписано да је у најбруталнијем нацистичком концентрационом логору погубљено 700 хиљада Срба, 80 хиљада Рома и 23 хиљаде Јевреја. То су резултати истраживања добијени ископавањем јама са јасеновачким жртвама, што је обављено још 60. година минулог века, а што се ретко спомиње. Та архива је у поседу Међународне комисије за истину о Јасеновцу, која се у Србији тек понекад користи.

            На тешко страдање Срба, ма где били, подсетила је београдска Политика. У акту-елном сукобу Русије и Украјине, у Донбаској области, боре се и гину потомци Срба који су пре 270 година из Бачке и Баната одселили у Царску Русију. Ту сеобу Срба описао је маестрално Милош Црњански у роману Сеобе.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар