Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 13. мај 2022.

ИЗБОРИ У КОЈИМА НЕМА НЕИЗВЕСНОСТИ

 

437. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 05.04.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ИЗБОРИ У КОЈИМА НЕМА НЕИЗВЕСНОСТИ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 437. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 28. марта до 03. априла 2022, централни догађаји у Србији су били парламентарни и председнички, и избори на локалу у неколико градова и општина. Основно обележје тих избора, као што смо у нашој 436. хроници и наговстили, је било: - да није било неизвесности ко ће да победи и да је непросвећени народ опет гласао за оног ко је већ на власти. Та дихотомија нормативног и стварног у српској традицији траје од 1945.,  од завршетка Другог светског рата - пуних 77 година. Најдуже су на власти били комунисти, а западни медији су тај облик владавине квалификовали као меку диктатуру. Насилном променом режима комунисти су себе преименовали у социјалисте, па су и у вишепартијском систему наставили да буду, или главни, или у коалици, али стални носиоци власти. Они су, ваљда, њихову идеологију и методологију  трајне владавине дубоко уткали у биће непомирљиво подељеног српског друштва. У званичној државној пропаганди актуелна власт је увек најбоља у свему, како у унутрашњем тако и у спољњем окружењу. Тако је, у предизборним припремама једном приликом, лидер социјалиста славодобитно изјавио да ће владајућа коалиција у изборима победити све српске непријатеље. Победили јесу, али докле ће да баштине ту њихову паролу: "Ко није са нама, тај је против нас"!? А, уз то га још сматрати непријатељем!

            А сад реч две о причи из живота од непроцењивог значаја за нормално функциони-сање државе. Средином недеље коју посматрамо - 30. матра у подне, у Дневнику РТС-а рекоше да је кренула пролећна сетва на два милиона хектара и да ће трајати до 20. априла. То је посао године јер, по оној народној, како сејеш, тако ћеш и жети. ТВ репортери су, у снимљеним прилозима на војвођанским ораницама, приказали да су ратари суочени са обиљем нерешивих проблема. Не могу да продају пшеницу из прошлогодишњег рода и из тога прихода да плате овогодишњу сетву. Држава је, због украјинске кризе, забранила про-дају и извоз, а није од својих ратара откупила пшеницу, него су увозници увезли из ино-странства жито за државне резерве. Док европски пољопривредници од својих влада доби-јају велике субвенције, и тако постају високо конкурентни на тржишту, наши сељаци примају само четири хиљаде динара по хектару, што је за ситне поседе безначајна сума. Паритети цена су драстично нарушени - четири киле пшенице треба дати за килограм веш-тачког ђубрива. Земља  је сува, пошто није било довољно падавина, а ранија влага се спустила у њене дубине. Ноћи и јутра су хладна, што посејаном семену смета за клијање. То су само неке од невоља за које овде у Војводини сељаци немају решења. Зато имамо парадокс да на најплоднијој земљи у Европи живе најсиромашнији људи.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар