Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 13. мај 2022.

СТОГОДИШЊИЦА ОД ПРВЕ ВЕЛИКЕ КОЛОНИЗАЦИЈЕ

 

438. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 12.04.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

СТОГОДИШЊИЦА ОД ПРВЕ ВЕЛИКЕ КОЛОНИЗАЦИЈЕ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 438. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 04. до 10. априла 2022, забележили смо више догађаја из културе сећа-ња, од којих је за избегли српски крајишки народ најзначајнија стогодишњица од прве велике колонизације, првенствено из Српске Крајине на простор Војводине. О тој великој српској сеоби говорио је у Јутарњем програму РТС-а 1, у среду 06. априла др Милан Мицић, историчар и писац, и генерални секретар Матице српске у Новом Саду. Он је нај-компетентнији човек за те сеобе, јер је докторирао на тему Колонизација у Банату, а написао је серију литерарних и историјских књига о колонизацији, не само у Војводини. Суштина је те прве колонизације да се десила после Првог светског рата, да је најмасовнија била  1922. године, а трајала је све до Другог светског рата. Право на колонизацију имали су српски ратни добровољци, који су у Српску војску у изгнанству, на Крфу у Грчкој, дошли из целог света и дали немерљив допринос у пробоју Солунског фронта и  ослобађању  Србије од Аустроугарске и Немачке окупације. После рата настала је прва Југославија, а солунским добровољцима надељена је земља широм нове државе, а највише у Војводини. Тако после свих колонизација у 20. веку две трећине војвођанског становништва чине колонисти са српског крајишког простора.

            Истог јутра, пре Мицићеве експликације добровољачког покрета током Првог свет-ског рата и поратне колонизације, на РТС-у су опширно најављиване и набрајане комемо-рације које ће тога дана бити одржане у знак сећања на 6. априлско нацистичко бомбардо-вање Београда 1941. године. У тој агресији Немачке, без објаве рата, Југославија је раско-мадана на 5 окупационих зона, од којих је најстравичнија била НДХазија, у којој је извршен најмонструознији геноцид над српским народом у људској историји. У завршници Другог светског рата крајем 1944. године, Београд и други градови у Србији су жешће бомбардовани од тобоже ратних савезника Енглеске и Америке, него што је било оно од Немачке 1941. И после тога рата, у успостављеној другој Југославији, десила се вишеструко већа колонизација од оне пре сто година. Пола века касније, 1991. године  дошло је до грађанског рата и распада заједничке државе. Срби Крајишници су видели свој опстанак у проглашењу Републике Српске Крајине, која је доживела слом 1995. и прогон српског становништва библијских размера са вековних огњишта са простора Хрватске.  И НАТО је пресудно допринео тој трагедији. НАТО алијанса је четири године касније - 1999. извршила незапамћену агресију на трећу Југославији (Србију и Црну Гору). У недељи коју посматрамо обележена је 23. годишњица битке на Кошарама, која је почела на Велики петак 9. априла 1999, у којој су храбри српски ратници спречили копнену агресију из Албаније. Занимљиво је да је међу браниоцима били и руских добровољаца. Сада Русија изводи специјалну операцију против нацизма у Украјини, чији је план био да уништи православље. Какав ће исвод бити видећемо?

 

            Милан Ливада     



Нема коментара:

Постави коментар