Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 13. мај 2022.

НЕПРОСВЕЋЕН НАРОД ГЛАСА ЗА ОНОГ КО ЈЕ НА ВЛАСТИ

 

436. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 29.03.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

НЕПРОСВЕЋЕН НАРОД ГЛАСА ЗА ОНОГ КО ЈЕ НА ВЛАСТИ     

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 436. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            Недеља од 21. до 27. марта 2022. прошла је у знаку предизборне кампање, уз сећање на 78 дана злочиначког НАТО бомбардовања Србије пре 23 године и реаговања на специјалну операцији Русије у Украјини.

            Говорило се да су избори празник демократије. Где, заиста, такав друштвено - политички амбијент постоји тешко је рећи. У Србији га, нажалост, никад није било јер се, народски речено, демократија овде није запатила. Политичке снаге, посебно у раздобљу комунистичке владавине, генерисале су непомирљиве друштвене поделе на партизане и четнике, стварајући тако конфликтно друштво, а величајући култ личности аутократе. Трајало је то деценијама, па је непросвећени српски народ на изборима у једнопартијском систему, увек гласао за оног ко је на власти. Тада, или на почецима демократских промена и вишепартијског система, у предизборним кампањама настало је оно начело: - Гласаћу за тебе кад будеш на власти!? Иако, демократске промене у српском друштву трају три и по деценије, што за политичку праксу и није кратак период, конфликти међу бројним стран-кама и партијама су ескалирали малтене до непријатељстава, сви шефови државе, изузев једног, су били искључиве аутократе, чиме је створен турбулентан политички и друштвени амбијент. Тако је и у актуелној предизборној кампањи, на изборе се иде у више колона, уз лажне позиве на јединство. Шта ће се из тога изродити видећемо.

            Обележен је 24. март - Дан сећања - на херојски отпор НАТО агресији на СР Југославију од 24. марта до 10. јуна 1999. године, без одобрења Савета безбедности УН. Уз бомбардовање Београда, Новог Сада, Ниша и целе земље, надчовечанским отпором српске војске одбијена је копнена агресија из Албаније на Кошарама, о чему се предуго ћутало. Кажу да је то била проба за агресију на Русију, која нам тада није помогла! Разлог је, по неким објашњењима, што је Рус Черномирдин у преговорима био најагресивнији према српском руководству, пошто су Американци њему наменули улогу лидера Русије, кад је освоје. На неки начин то је, у оглашавању поводом актуелне специјалне операције Русије у Украјини, потврдио председник Путин рекавши да је, посматрајући ракетирање Београда и других пунктова Србије, закључио шта се спрема Русији. У овом контексту, чини се, да је вредно споменути Достојевског, којег НАТО алијанса расистички одбацује, а који је запис-ао - да су виши српски слојеви окренути западноевропским престоницама, док је српски православни народ окренут православној Русији. Сличну опаску у чувеној студији "Срби сви и свуда" записао је 1836. године Вук Стефановић Караџић - да се виши српски слојеви стиде свога народа, а понизни су према бечким господарима. Чини се да овакво понашање посматрамо и сада током трајања конфликта између Русије и Украјине.

 

            Милан Ливада    


   

Нема коментара:

Постави коментар