Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. март 2022.

ПРОЛЕЋНИ "СОКО" ЛЕТИ КРОЗ РАВНИЦУ

 

435. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 22.03.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ПРОЛЕЋНИ "СОКО" ЛЕТИ КРОЗ РАВНИЦУ   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 435. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            Недељу од 14. до 20. марта 2022. обележио је почетак пролећа, а у њему лет сокола кроз равницу. "Соко" је назив воза који је, у суботу 19. априла, брзином од око 200 километара на сат, за 33 минута стигао из Београда до Новог Сада. То је несумњиво преломни историјски тренутак за железнички саобраћај у Србији. Поређење са претходним временом, када је међународним експресним возовима између ова два највећа града у држави требало готово цео сат, а "Србија-возу" који је стајао на више станица близу два сата, даје нам право да ову прву вожњу означимо као лет "Сокола" кроз равницу. Влада-јућа странка искористила је ову прилику да пред изборе почетком априла,  на великом митингу у Новом Саду, овај успех представи углавном као своје дело. Наравно, да ни речју говорници нису споменули ко је и зашто кочио реализацију овог пројекта, када је новац  одавно био обезбеђен из руског кредита, као ни то да је неопростиво што годинама није било путовања возом између престонице и другог по величини града у Србији.

            Одјеци специјалне операције руске армије у Украјини никога овде не остављају равнодушним. Посебно се са горчином избегли српски крајишки народ присећа страхота рата у који су инволвиране НАТО снаге. Познато је да у свакој ратној пропаганди прва страда истина.  У овој актуелној, чији смо сведоци, погажени су сви иоле објективни стан-дарди обавештавања, а доминира потпуна сатанизација руске стране. Последице спомен-утих ратних дејстава у свакодневици жестоко осећају масе сиромашног света, пре свега  у великим поскупљењима хране и других неопходних артикала за свакодневни живот. Опра-вдана је бојазан да може да буде још горе. Време је пролећне сетве, па се једино у тв емисијама о пољопривреди може чути болна истина о сељачкој муци. Паритет цена они су пластично приказали на примеру да за килу вештачког ђубрива треба дати четири киле пшенице. Некада је Србија имала четири фабрике вештачких ђуброва, које су задовољава-ле домаће потребе и остваривале завидан извоз. Сада нема ниједну, а министар пољо-привреде папагајски понавља да смо аграрна земља, а нема одговора зашто је много тога доброг у агроиндустрији уништено. Тајкуни који су, махом на нелегалан начин, приграби-ли силне хектаре плодне војвођанске земље у државном власништву, разним махинацијама су немилице уништили мала сеоска домаћинства. Тако је нестала сељачка Србија, која је производила обиље хране, па је из тог времена остала прича да у Србији не може да буде глади. Како ће да буде ове године видећемо!

            И на самом крају да споменемо један спортски успех. Последњег дана недеље коју посматрамо у Београду је завршено тродневно Светско атлетско првенство у дворани.  Скоком удаљ од 7,06 метара Ивана Вулета, девојачко Шпановић, иначе крајишког порекла, освојила је златну медаљу и потврдила репутацију светске шампионке.

 

            Милан Ливада       

Нема коментара:

Постави коментар