Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. март 2022.

ВЕСТ КОЈУ СМО ДУГО ЧЕКАЛИ

 

434. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за15.03.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ВЕСТ КОЈУ СМО ДУГО ЧЕКАЛИ    

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 434. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 07. до 13. марта 2022. бележимо вест коју смо дуго чекали - више од две године. Још је присутна неверица да је пандемији корона вируса дошао крај. Јер, у Кризном штабу и са највишег државног места говорено је како корона никуда неће отићи, него ће стално да буде присутна!? Најзад, на седници Кризног штаба, у четвртак 10. марта, донета је одлука о укидању ковид пропусница и ограничењу  броја људи у затвореном про-стору, која важи од минуле суботе. Ношење маски остало је на нивоу препоруке, осим у здравственим установама, где је обавезно. Лакнуло је породицама чији чланови велик део дана проводе испред тв екрана. Дуже од две године, свакодневно су по цео дан били изло-жени информативном терору о корони, која код нас, у окружењу, на европском простору и целом свету заражава милионе људи и сеје смрт код оболелих. Тако је у минулу недељу, у вечерњем Дневнику РТС-а, на који смо се увек позивали у нашим хроникама, владала права опуштеност, у поређењу са ранијим драматизацијама стања, а саопштeна су само два податка: да је број новооболелих нешто већи од хиљаду и три стотине пацијената, а да је умрло њих 17. Додато је да за ђаке маске више нису обавезне и да се настава изводи непосредно, нема више о лајн.

            Пандемија ковида 19 ескалирала је у последње две године, као један од сегмената злочиначког плана светских глобалиста, који изазивају стално ратно стање у неком делу света. Тренутно је то специјална операција Русије у Украјини, изазвана ситуацијом што јој је НАТО  дошао на кућни праг. То је разуме се тренутно светска тема број један, јер су неизвесни, како сам ток и трајање операције, тако и њене глобалне последице. Како је то кад је НАТО учесник у неком конфликту осетили смо нажалост ми Срби Крајишници, кад је ова организација стала на страну Хрватске 1995. године, у тамошњем грађанском рату. Тако су генерације српског крајишког народа, које су преживеле усташки геноцид у Другом светском рату, пола века после доживеле егзодус библијских размера са вековних огњишта у Српској Крајини. Већина избеглих се настанила овде у Војводини. Тако њихова голгота у незапамћеном страдању и тегобном животу траје више од 30 година. Најпогођен-ији су борци Војске Српске Крајине (ВСК), пошто једино они од учесника у свим ратовима које је Србија водила од 1991 - 1999. године немају признат борачки стаж и принадлежно-сти које из тога произилазе. Борци СВК и даље легитимним захтевима покушавају да ту несхватљиву дискриминацију отклоне. У актуелном светском конфликту на истоку, а нарочито после њега, све нас ће задесити тешке последице несагледивих размера и дужине трајања. Биће мучно све то преживети. А како је било причаће ко преживи.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар