Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. март 2022.

КОЛИКО СУ МУЧНЕ КРАЈИШКЕ АКТУЕЛНОСТИ

 

433. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 08.03.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

КОЛИКО СУ МУЧНЕ КРАЈИШКЕ АКТУЕЛНОСТИ   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 433. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 28. фебруара до 06. марта 2022. забележили смо неке догађаје из сфере културе, а округли сто је био насловљен "О актуелном крајишком тренутку". Ову размену мишљења иницирао је Милорад Буха, бивши ратни председник Владе Републике Српске Крајине. Подржало га је 15 крајишких удружења. Буха је најавио да му је 20 Крајишника потврдило да долази на овај скуп, али се он изненада разболео и нико из његове групе није дошао. Тако се у недељу, 06. марта на округлом столу, у простору Новосадског сајма, окупила група од десетак учесника. Ту је био Међународни сајам књига, који траје до 10. марта. Један од главних учесника на овом скупу био је Мирко Радаковић, оснивач и председник удружења Крајишки привредник, на чијем је штанду изложено укупно 350, међу којим је и 18 нових књига са крајишком тематиком.

            Поента двочасовног разговора о актуелном крајишком тренутку била је фокусирана на размену мишљења о томе: - Да ли вреди покушати још једном да се колико толико обједини ангажман бројних крајишких удружења на решавању кључних питања за битисање избеглих Крајишника у новом завичају?! Нема поузданог податка колико крај-ишких удружења грађана делује на простору Србије. Свакако их је више од стотину. У протеклих четврт века, од егзодуса, било је више покушаја да Крајишници заједно наступ-ају према државним органима, у захтевима да се превазиђе нека неправда према њима. Од свих је, рецимо, најболнија рана за борце Српске војске Крајине, једино њима непризнат ратни статус и ратни стаж. До јединственог наступа ниједном није дошло. Тешко може да дође до заједништв, кад малобројни појединци крајишког порекла, високо позиционирани у владајућој странци и државним институцијама, мисле да су они једини богом дани да покрећу крајишко питање! Један од њих уочи споменутог округлог стола рече аутору овог текста: - Знаш ли ти Милане да се ја једини залажем за решавање крајишких проблема?! Знам ја добро како он недопустиво манипулише са Крајишницима, јер сам био  међу масом тих обесправљених земљака, кад их је лажним документима и обећањима навео да гласају за његову странку!  

            Све у свему, нису ружичасте наде да ће заједништва бити, али ваља увек поново покушавати да, у сфери политичког ангажмана, заједничког крајишког наступа буде. Можда би требало да наша удружења,  у ова зла времена, организују хуманитарне акције да се помогне најугроженијим избеглим крајишким породицама, посебно домаћинствима бораца који нису остварили борачка права. Можемо сви дати прилог да им тегобан живот олакшамо, али неко мора да то организује. Нека први корак буде да то хоћемо, за почетак нека буде и мали број који помажу, а за очекивати је да ће се прикључења акцији повећавати кад помоћ крене...

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар