Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. март 2022.

САМРТНО ПРОЛЕЋЕ

 

432. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 01.03.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

  САМРТНО ПРОЛЕЋЕ 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 432. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            Последњу недељу, последњег зимског месеца од 21. до 27. фебруара 2022, означили смо у наслову наше приче као Самртно пролеће. Асоцијација се односи на мађарског писца Зилахија који, у роману под тим насловом, описује велико страдање народа у Буди-мпешти, у пролеће 1945. године, када је победничка совјетска Црвена армија  гонила пора-жене нацистичке немачке јединице до Берлина. Неку чудну подударност имамо на том простору, после 77 година, и овог самртног пролећа, када поново страда народ. Руска војска је овај пут ушла у Украјину, по њиховом објашњењу, због геноцида нацистичких група у тој земљи над Русима и, због НАТО притиска, чиме је безбедносно угрожена руска граница. Ово је нова епизода из хиљадугодишњег рата католичког Запада против право-славља. Никада се ова прича није причала код нас, а требало би да је знамо.

            У актуелном контексту већ споменуто самртно пролеће на украјинском простору, код нас је потресло мноштво света, које је минуле суботе, 26. фебруара, на велике зимске Задушнице походило новосадско Ново гробље, наоко непрегледних димензија, а које се застрашујућом брзином попуњава. Откуд толико умирање, питају се сви?! Знамо да већи део упокојених и сахрањених на овом гробљу потиче, првенствено из редова српског крајишког народа, који је први страдао у заједничкој НАТО интервенцији и хрватској Олуји 1995. године, као и прогону са вековних огњишта одмах после тога. Наравно да је вишеструко веће страдање било у Србији, у НАТО агресији 1999. и свих година после од последица тога бомбардовања и уранијума посејаног по целој земљи и Новом Саду који је био међу градовима који су претрпели велике ракетне ударе. Зашто је недужна Србија била изложена "варварском пиру" Нато-алијансе?! - нема одговора, нити ће га бити!

            И, најзад, самртно пролеће данас и овде код нас, већ трећу годину заредом доноси  масовна умирања од последица пандемије ковидом-19. У том застрашујућем амбијенту умирања последњих дана из наших медија видимо и чујемо, најзад, охрабрујуће вести - да корона изгледа узмиче. У вечерњем Дневнику РТС- а 27. фебруара саопштени су упадљиво мањи бројеви од досадашњих. Тестирано је 9.400 грађана. Регистровано је 2.130 новозара-жених, а преминула су 44 пацијента. Само да превелико опуштање на изазове бумеранг.

Многе европске земље, које су предњачиле у строгоћи у примени мера попуштају стеге, неке чак у потпуности. Да ли смо то на изласку из тунела и да ли се тако велика пошаст коначно повукла? - показаће време. Ред је да многострадали и сатирани српски род бар од ове пандемије одахне.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар