Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. март 2022.

НЕ САМО КУЛТУРА СЕЋАЊА


431. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 22.01.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 НЕ САМО КУЛТУРА СЕЋАЊА  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 431. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У двонедељном раздобљу од 07. до 20. фебруара 2022, издвајамо у овој Хроници догађај који је од прворазредног значаја за наше Крајишнике, који више од четврт века живе у прогонству на простору Војводине. Ради се о изборној скупштини удружења "Отаџбински покрет - док живе Крајишници живеће и Крајина" у Новом Саду , одржаној у  суботу 19. фебруара. На занимљив начин, преко видео бима, приказани су најзначајнији догађаји из рада удружења од 2017 - 2021. године. Изабрани су нови органи и утврђен програм рада од 2021 - 2025. године. Две су ствари дале обележје овом догађају: прво, што је поново изабран стари - нови председник удружења Драгомир Лалић, без чије посве-ћености мисији Отаџбинског покрета не би било таквих резултата, по једнодушном увере-њу чланства и, друго, што су млади водили скупштину и у запаженом броју изабрани у  нове органе удружења.

            Најзапаженији чин из културе сећања овог удружења грађана на отети завичај су Дани Српске Крајине у Српској Атини. Организује их Отаџбински покрет сваке године 19. децембра,  на Светог Николу, у знак сећања на Никољдан 1991., када је у Книну проглаш-ена Република Српска Крајина. Била је замисао да овај догађај обједини сва удружења прогнаних Крајишника. Упорно је ово новосадско удружење радило на томе, али до зајед-ништва није дошло, чиме је потврђена трагична подељеност крајишких удружења. Ни политичке странке у Србији не пружају истинску помоћ крајишким удружењима грађана, већ их користе само на изборима да гласају за њих, дају по једно посланичко место њихов-ом предводнику, који онда стално подржава дотичну партију, у име свога колективитета. Такво је било искуство председника Отаџбинског покрета Драгомира Лалића са социјали-стима. Гласали су за њих, добио је он посланичко место, предлагао је и залагао се на сед-ницама скупштине како да се реше нека болна питања крајишких избеглица. Никад га посланици социјалиста нису подржали. Једно од тих болних питања је непризнати статус и стаж борцима Војске Српске Крајине (ВСК). Лалић је свих пет ратних година био командант војне формације од пет стотина бораца, а потом још две године у тиму за мирну реинтеграцију Барање, Источне Славоније и Срема и, како је рекао на Скупштини, поразно је то осећање обесправљености, када су баш сви, из свих ратова од 1991 - 1999. године добили сатисфакцију, а једино борци ВСК нису. Зато ће Отаџбински покрет у наредном периоду највише радити на томе да се та неправда исправи.

            Једна од новина је да ће Глас Крајине у Војводини постати гласило удружења  Отаџбински покрет. То ће бити други живот овог двомесечника који је штампан десет година, а издавач је била Завичајна група Крајина Војводина. Аутор овог текста биће главни уредник, који ће оформити редакцију и сараднике који ће за годину две моћи да преузму све послове око излажења Гласа...

 

            Милан Ливада 


Нема коментара:

Постави коментар