Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 20. јун 2022.

ОДЛАЗАК ЉУБОМИРА КОКОТОВИЋА

 

443. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 31.05.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ОДЛАЗАК ЉУБОМИРА КОКОТОВИЋА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 443. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 23. до 29. маја 2022, у највећем селу добровољаца српске војске у Краљевини Југославији,  Банатском Карађорђеву, забележили смо одлазак Љубомира Кокотовића, графичара и писца и представљање прве свеске из Зборника радова Карађорђе -вачко столеће, поводом стогодишњице колонизације. У обележавање вредног јубилеја ово, по много чему посебно, банатско село улази са мноштвом изграђених материјалних, духовних и моралних симбола који успешно творе оно што би се савременом термин-ологијом назвало "културом сећања". Све то је суштински дубоко поштовање за животе, дело и енергију предака, чије су се вредности једним делом улиле у покољења Карађорђев-чана друге половине 20. и првих деценија 21. века и постале свесно или несвесно део њиховог начина мишљења и животне свакодневице. Овакво високо вредновање колектив-них  остварења Личана, Херцеговаца и других Крајишника у другом завичају, записао је у предговору књиге Карађорђевачко столеће др Милан Мицић, један од аутора и ментор овог издавачког подухвата.

            Један од највреднијих симбола Банатског Карађорђева, које Мицић апострофира,   био је са његовим уметничким остварењима Љубомир Кокотовић, графичар и писац европ-ске репутације. Његов живот и уметничко стварање престали су, у суботу 28. маја у 19 часова у 86. години, у породичној кући коју је саградио његов отац, Солунски добровољац који је из Америке дошао у српску војску у избеглиштву у Грчкој. Одлазак Љубише, како смо га колоквијално звали, тешко је погодио како његове најближе, тако и све нас који смо: поштовали његова сликарска и списатељска дела и остварили пријатељство и сарадњу Испратили смо Љубишу на вечни починак на месном грубљу у недељу 29. маја, а пригод-ним некрологом опростио се и аутор ове хронике.

            Из богатог животописа, високо вредноване колекције слика и књижевног дела Љубомира Кокотовића спомињемо само неке одреднице. Завршио је Ликовну академију у Београду, као студент генерације. Потом је завршио специјализацију графике у Бриселу. Боравио је, стварао и учествовао на бројним појединачним и колективним изложбама у Југославији, Белгији, Италији, Енглеској, Француској, Америци... Био је учесник на излож-бама са Пикасом, Далијем, Мироом и Шагалом, најпознатијим сликарима света. У документарном серијалу Телевизије Војводине у Новом Саду Писци и завичај, у пет епизода, чији сам аутор био, Кокотовић је, као Европљанин, приказан у групи са Доситејем Обрадовићем, претечом модерне српске културе и првим Србином Европљанином. Затим је упоређиван са Ђуром Јакшићем, сликаром и писцем, што је и Кокотовић. Још је била екранизована у серији прича о брачном пару Илеани Урсу и Милану Ненадићу и Младену Маркову. Сви су они са тог малог простора средњег Баната, а водећи су српски писци и сликари. Кад проширимо слику на цео Банат, онда је тај простор гледајући са регионалног аспекта, српском националном корпусу подарио можда највише врхунских сликара и писаца.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар