Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 20. јун 2022.

ПОСЛЕ 100 ГОДИНА НОВИ УЛТИМАТУМ НЕМАЦА СРБИМА

 

445. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 14.06.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ПОСЛЕ 100 ГОДИНА НОВИ УЛТИМАТУМ НЕМАЦА СРБИМА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 444. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 06. до 12. јуна 2022, Срби су са запрепашћењем гледали преко телеви-зије, са каквом ароганцијом Немци после 100 година постављају нови ултиматум Србији. Немачки канцелар Олаф Шолц, на турнеји по државама Балкана, пре доласка у Београд, био је у Приштини и тамо ултимативно рекао да Србија неће ући у Европску унију без признања Косова. Поновио је исто и у разговорима са државним руководством у српској престоници. Контрирали су му овде примедбом: - Кад Немачка подржава територијални интегритет Украјине, која је у сукобу са Русијом, зашто би Србија престала да брани сопствену целовитост?!

            На крају те турнеје, на окупу челника балканских држава у Грчкој, њен премијер Мицотакис је рекао да западни Балкан треба да се прикључи Европској унији 2033. године. Према томе, тај улазак у ЕУ, о којем српско руководство свакодневно говори позитивно, још је народски речено на дугом штапу. Немци додуше кажу да ће олакшати прикључење Србије европској заједници народа, али тај дипломатски вербализам деценијама понавља-ју. Искључиви су у ставу, да две државе које узајамно нису признале једна другу, не могу да буду чланице ЕУ. Значи, страни фактор ама баш ништа не нуди само арогантно захтева да се спроведе оно шта он хоће! То је притисак без преседана.

            Немци су незадовољни што Србија није увела санкције Русији, због њене специјал-не операције у Украјини, иако је у Уједињеним нацијама гласала за осуду те агресије. Њихови челници свих категорија, учестало долазе у Србију, да би диктирали шта она мора да уради. Не показују нимало разумевања за њену позицију у снабдевању енергентима, чиме је везана за Русију, а поготово за историјске везе српског и руског народа.

            Све ово личи на онај ултиматум из 1914. године. Коловође су тада били бечки Немци, предводници Аустроугарске монархије. Придружила им се ондашња Немачка, па су нападом на Србију изазвале Први светски рат. Срби не би смели да забораве, да је царска Русија ушла у тај рат због Србије. Немци су се осветили Русима тиме што су тамо послали Лењина, који је потписао сепаратни мир на штету Русије, увео комунизам  и декретима створио Украјину, против које се Москва данас бори, поред осталог  да поврати и своје историјске територије. Србија је у том рату изгубила готово милион и по становника, али је из рата изашла као победница.

            Колико се у садашњем конфликту историја понавља тешко је рећи. Ово је, поред осталог и рат против православља, док је поента у агресији униполарног света да сачува своју хегемонију. На другој страни најављују стварање мултиполарног света који би обухватио две трећине човечанства. Било како било ствара се нови светски поредак.

 

            Милан Ливада

           

                                    


         

Нема коментара:

Постави коментар