Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 28. април 2013.

Пета Недељна хроника за емисију Завичај, за 28.04.2013.

Пета Недељна хроника за емисију Завичај, за 28.04.2013.
за Радио Срем од Гласа Крајине у Војводини

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радио Срема. Ово је наша пета Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У недељи од 22. до 28. априла 2013. забележили смо два политичко историјска догађаја чије су се рефлексије односиле и на Србе Крајишнике. Пошто нашу Хронику бележимо из културно историјског угла посматрања, овде се ради о политичкој култури и моралу, пре свега.
На самом почетку недеље, неки медији су објавили да је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Александар Вулин поднео оставку, на ту високу политичку функцију. Уследила је, потом, једночасовна исповест самог Вулина на Радио Телевизији Србије , који је први пут јавности саопштио да неопозиво одлази.
Оставке су права реткост у српској политичкој пракси, за разлику од традиционалних државних демократија. Зато је одлазак Александра Вулина прошао незапажено. А он је једноставно и сваком разумљиво рекао: прво, да не може да лаже Србе на Косову, јер им је обећао, да ће за њих изборити добру позицију, а да у томе није успео и, друго, да није гласао за Бриселски споразум, јер је лош за наше људе у косовском амбијенту! У политици би то требао да буде сасвим нормалан чин – ако ниси испунио оно што си обећао, мораш да одеш из власти! Наравно, то у српским приликама не важи?!
Морамо да споменемо, у нашем приступу овој теми, у контексту свесрпских прилика, да је Вулин крајишко војвођанске провенијенције. Живи и ради у Новом Саду, а по вокацији је правник и писац. Свакако су ова два квалификатива била пресудна за његов поступак и одлазак из Владе Србије.
И, као друго, последњег радног дана минуле недеље Скупштина Србије је разматрала и усвојила извештај Владиног преговарачког тима о Бриселском споразуму. Вулинова оставка је споменута само у контексту скупштинско правне процедуре!
Толико за овај пут.

Нема коментара:

Постави коментар