Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 28. мај 2013.

"Теслина вода" у манастиру Шишатовац

Осма Недељна хроника за Радио Срем, за 26.05.2013.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радио Срема. Ово је наш осма Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
Честитамо, најпре, аутору и уреднику, колеги Сави Смољановићу, јубиларну, 400. емисију Завичај. Ваљда само посленици медијске сфере најбоље знају шта то значи осам година истрајавати и 400 емисија направити!
Новинари по традицији за јубиларне радио емисије траже неке ексклузивне прилоге. Неким чудом се десило да смо уочили две едеје и два подухвата, везана за нашег најзнаменитијег Крајишника, а актуелни су за војвођански простор.
Недалеко од Радио Срема, на чијим таласима колега Смољановић вечерас емитује своју јубиларну 400. емисију Завичај, људи добре воље из Срема и Америке, почели су да стварају копију родног Смиљана, најпознатијег Србо Американца Николе Тесле. Њихов је национални мото: „Тамо где је Теслин народ, тамо је и Теслин Смиљан“ – пише М. Лопушина у Новостима.
Занимљиво је исходиште овакве идеје и подухвата! Наиме, Никола Тесла је као дете оболео од колере и био на ивици живота и смрти. Његов отац Милутин у очајању се обратио писмом свом рођаку Ираклију, у манастиру Шишатовац, и затражио помоћ. Ираклије му је одговорио да дође по свету Богородичину воду, јер има моћ исцељења. Отац је послушао свог рођака и дошао по воду у Шишатовац. У Смиљану је умивао и појио оболело дете, које се придигло из болесничке постеље и на прозору угледало светлећу белу голубицу. Тако се родила и легенда о голубици, која је Тесли донела нови живот и омогућила му да постане господар овоземаљске енергије.
Теслина вода, како су је колоквијално назвали носиоци овог идејног пројекта, и данас тече са манастирског извора Свете Анастазије, мајке Светог Саве. Намера је да се поред те воде изграде Теслина кућа, црква и торањ, „пресликани“ из његовог родног Смиљана. Идејни пројекат Новог Смиљана су створили и на његовом подизању су ангажовани чланови Теслине научне фондације из Филаделфије и Земуна, Епархија сремска, монаси манастира Шишатовац, Национални парк „Фрушка гора“ и наши људи из расејања.
А на другом крају Војводине, у Банату где дува чувена кошава, почело је коришћење енергије ветра по Теслином пројекту. Америчка компанија „Континентал винд партнерс“, у румунском делу Баната је подигла ветропарк, који производи довољно зелене енергије за напајање једног милионског града. Због слабог интересовања државе Србија је једина земља у региону, можда и у Европи, која још нема ниједан ветропарк. Ипак је нешто учињено у том правцу. Поменута америчка фирма планира да уложи 450 милиона евра у ветропарк у Ковину. Да ли ће коначно и Србија почети да користи изум свог славног генија Николе Тесле, остаје да се види?! Јужни Банат је најветровитије подручје у Србији, одакле би могле да потекну огромне количине обновљиве енергије! Али, српска државна бирократија уместо да подстиче, својим понашањем и сулудим администрирањем кочи овакве пројекте!
И на крају желимо аутору емисије Завичај да истраје у стварању ове својеврсне радио хронике о првенствено крајишким избеглицама и другим Крајишницима Војвођанима.

1 коментар:

  1. Драги Милане,
    Теби, удружењу које водиш, Завичајној групи Крајина Војводина и Гласу Крајине у Војводини, чији си уредник и оснивач,
    најискреније захваљујем на честиткама поводом 400. емисије "Завичај", те се надам да ћемо и убудуће наставити успјешну сарадњу на сложеном и тешком послу - освјетљавању путева којима је наш крајишки народ доспио овдје, те тражењу оних, којима ћемо даље.
    Желим Ти добро здравље и личну срећу,
    Пуно ти хвала!

    ОдговориИзбриши