Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 27. август 2013.

ВЕЧИТА, НЕИСКОРИШТЕНА ШАНСА

21. Недељна хроника за Радио Срем, за 25.08.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај



ВЕЧИТА, НЕИСКОРИШЋЕНА ШАНСА




Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радио Срема. Ово је наша 21. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
За недељу од 19. до 25.08.2013. определили смо се да нешто кажемо о српској дијаспори. Под ту одредницу данас ваљда спада и онај део српског крајишког народа који је остао на вековним огњиштима и после прогона његове већине.

Недавно је нашу пажњу привукао податак саопштен са тв екрана да дознаке из иностранства у Србију износе око милион и 500 хиљада. Потом је једна млађа жена Србо- Американка, као учесница у некој нашој тв емисији, рекла да помажу српском народу колико год могу, али не могу преко тога, јер ни „америчка економија није више добра“. Лако је закључити да у тешком злу, које је задесило српски народ и које траје безмало четврт века, помоћ од дијаспоре битно ублажава патње и омогућује преживљавање!

На жалост, та доброчинства наших сународника, расејаних широм Земљиног шара, матица не валоризује на прави начин и готово нимало им не узвраћа! Боље рећи, српске владајуће гарнитуре, како у прошлости тако и у ово наше доба, оберучке прихватају дарове, али се не понашају у стилу да се доброчинства памте и враћају! Аутор овог коментара, као медијски посленик, памти да су још у комунистичко доба властодршци говорили да је дијаспора наша велика шанса! Понављање те фразе траје ево дуже од четири деценије, а Србија на делу, ни као самостална држава није ништа променила у понашању према дијаспори!

Тако и даље наши сународници широм света, иако истински спремни да помогну, остају наша у правом и пуном смислу, неискоришћена шанса.



 

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар