Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 11. октобар 2013.

Шта је то Висока Крајина?!

27. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 06.10.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај





ШТА ЈЕ ТО ВИСОКА КРАЈИНА?!


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 27. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Средином недеље, која је у нашем фокусу од 01.до 06.10.2013. забележили смо нешто што није везано за нашу него за Високу Крајину. Био је у Новом Саду сусрет са Србима из општина у Федерацији Босне и Херцеговине, у којима су актуелни локални избори. Том приликом су председници општина Дрвар, Грахово, Гламоч, као и други појединци говорили да је то „битка за Високу Крајину“. То је, дакле, онај простор од давнина везан за нашу Крајину. Рекли су да у тим општинама већину чини српско становништво и да су Срби њихови челници. Позвали су Крајишнике из Војводине, који су пореклом са тог простора и тамо имају земљу, да дођу на гласање, да упишу своју имовину и тиме појачају позиције српског битисања тамо.

Неко поређење са позицијама Срба Крајишника у Републици Хрватској оставило је утисак да Србима у БиХ није лако, али ипак имају неки демократски простор за ангажман за опстанак и какав такав развој. Дотле у Хрватској за Србе нема баш никакве шансе.

Овом приликом је, на битном месту у сали Скупштине Града Новог Сада, са поносом указано и на једини српски добитак у бруталном грађанском рату и распаду бивше заједничке државе Југославије. То је Република Српска. Она је једини бастион битисања Срба на Западу. Када о нашој злехудој српској крајишкој судбини размишљамо на овај начин онда парафразирамо Милоша Црњанског. Он је негде почетком минулог 20. века записао: Срба више на Северу нема! Додао је да оно што је остало представља остатак остатака некад доминантног српског становништва. На смени 20. и 21. века, након етничког чишћења бивше Републике Српске Крајине ми смо, по угледу на Црњанског, записали у нашој Хроници: Срба више на Западу нема! Српски непријатељи су имали паклен план да све до Дрине очисте од Срба! Не оствари се увек ђавоља работа – помрсила им је рачуне Република Српска.





Милан Ливада


Нема коментара:

Постави коментар