Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 19. октобар 2013.

42. Бранково коло

28. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 13.10.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај



 
Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 28. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 07. до 13.10.2013. запазили смо три догађаја која ћемо мозаички назначити у нашој овонедељној хроници. Један се односи на културно историјске везе водећих српских интелектуалаца, са крајишког и војвођанског простора, које датирају од мисије Доситеја Обрадовића до наших дана. Друго дешавање је осврт на турбуленције везане за скидање ћириличних табли са хрватских државних институција. Трећи поглед је упитаност шта би било са сиромашним у српском друштву да није дијаспоре?!

На овогодишњем 42. Бранковом колу, после Вуковог сабора, најстарије песничке манифестације у Србији, у Сремским Карловцима је уручена Бранкова награда, за збирку песама песнику Славомиру Гвозденовићу, Србину из Темишвара. Први српски лирски песник Бранко Радичевић је наш Крајишник, а прву песму Девојка на студенцу написао је у Темишвару. А пре два и по века у мисији промоције модерне српске културе у нашој Крајини је шест година боравио Доситеј Обрадовић. Дошао је из Темишвара и отада трају нераскидиве везе крајишких и војвођанских, првенствено књижевних стваралаца.

***

Разбијање и уклањање ћириличних табли са хрватских државних институција не престаје. Необјашњиво хистерично реагују бранитељске удруге у Вуковару, које се не мире са било каквим српским симболом. Међутим, десило се да је натпис ћирилицом на општинској згради у Војнићу, преко ноћи скинут, иако је 8 година стајао нетакнут. Дуго је несметано стајала табла исписана латиницом и ћирилицом на згради српског културног друштва“Просвјета“ у Загребу, али је у антисрпској еуфорији и она скинута. Новинари су оценили да је оштро реаговао лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац. Изјавио је, поред осталог да је време да ћирилица престане да се користи као средство за стварање непријатељства, нетолеранције и безакоња. Ћирилично писмо није ратни демон, нити ратно средство, већ комуникацијско средство...Обично ми одавде мислимо да они тамо, који важе са српске лидере, не реагују довољно енергично у заштити људских права тамошњих Срба! Вероватно би и српским званичницима тамо било лакше да из надлежних државних институција Србије, као матичне државе, доследније и принципијелније траже да се поштују европске вредности у заштити људских права Срба у Хрватској.

***

У жалосној животној стварности у Србији било би још теже да није издашне помоћи српске дијаспоре. Скретали смо пажњу на ту околност често, а овога пута су публиковани подаци који ту слику употпуњују. Светска банка је још 2010. објавила да су новчане дознаке из иностранства у Србију достигле 5,6 милијарди долара и да имају тренд даљег раста. Тако су за првих седам месеци 2013., према подацима Народне банке Србије, у новцу, поклонима и осталим трансферима у Србију стигле 1,73 милијарде евра. Социолози процењују да 800.000 људи у Србији преживљава захваљујући дијаспори!




Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар