Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 23. октобар 2013.

Отписани и награђени

29. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 20.10.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај





ОТПИСАНИ И НАГРАЂЕНИ


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 29. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

За наша крајишка осећања, два су велика догађаја обележила недељу која је у нашем фокусу, од 14. до 20.10.2013. То је посета на највишем државном нивоу из Хрватске Србији и уручење црквеног признања спаситељици деце - после 70 година!

У посети председнику Републике Србије Томиславу Николићу био је председник Републике Хрватске Иво Јосиповић. Службена је оцена да је први званични сусрет два државника означио известан напредак у односима две државе. Чак се десило, што је било незамисливо код пређашњег шефа државе Србије, да је делегација избегличких удружења имала сусрет и разговоре са шефом државе Хрватске. За Србе Крајишнике, протеране отуда, било је најзначајније да ли ће од тога бити било какве користи? Медијских извештаја није било, јер је избегличко питање за београдска јавна гласила „последња рупа на свирали“! У једној од ретких изјава шеф избегличких удружења је задовољно објашњавао како су све рекли, а он је обећао да ће препоручити тамо некоме да се тиме позабави! У једној од наших претходних хроника скренули смо пажњу на изјаву актуелног премијера Србије, у тренутку када се почео интензивно бавити косовским питањем, да се о Србима у бившој Републици Српској Крајини не разговара, јер Срба тамо више нема! Ако такво мишљење влада у српском државном врху онда је разумљива и атмосфера у минулом међудржавном сусрету.

Патријарх српски Иринеј уручио је, средином минуле недеље, Орден царице Милице господину Леонарду Рашици, праунуку Диане Будисављевић. Овим високим одликовањем Српска православна црква је, после 70 година, постхумно одала дужно поштовање и захвалност храброј и племенитој Диани Будисављевић. Она је током Другог светског рата успела да спасе 12.000 српске деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској. Била је Аустријанка, удата за Србина Јулија Будисављевића, врхунског лекара којег усташке власти нису дирале. Избављена деца су дата у хрватске породице и они су постали Хрвати. Поменути Рашица који је примио прабакин орден рођен је и живи у Бразилу, а његов долазак су организвале Новости.

Треба рећи, поводом овог црквеног признања, да се српске власти нису одужиле мноштву добротвора који су у прошлости, у ратовима посебно, пружили драгоцену помоћ српском народу. У круговима оних који се баве овом тематиком мисле да је и то један од разлога свих наших несрећа које су нас снашле!



Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар