Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 19. март 2014.

50 ПОГЛЕДА СА КРАЈИШКЕ ОСМАТРАЧНИЦЕ

50. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 18.03.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

50 ПОГЛЕДА СА КРАЈИШКЕ ОСМАТРАЧНИЦЕ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 50. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај. Тим поводом морамо нешто кратко да кажемо о нама који стварамо овај медијски производ. Метафорички речено то је 50 погледа са крајишке осматрачнице. За посленике медијске сфере ово је велики јубилеј. Прва Недељна хроника на таласима Радио Срема емитована је 31. марта 2013. Отада, из недеље у недељу у континуитету, бележили смо битне актуелно ретроспективне моменте за наше Крајишнике. Надамо се да ће тако бити и у години која је пред нама.
Невероватним сплетом околности за 50. хронику, за период од 10. до 16.03.2014, се десило више догађаја који се увелико дотичу нас Крајишника. Завршена је прва рунда судске расправе у Међународном суду у Хагу по тужби Хрватске и контратужби Србије за геноцид у грађанском рату од `91 до `95, а све се збивало у Крајини. Без обзира на коначан исход, присталице изласка на суд сматрају да је велика ствар што су пред најкомпетентнијом институцијом Уједињених нација предочени докази о страшним злочинима хрватских војних и полицијских снага над српским крајишким народом у операцији Олуја. Посебно је значајно што су квалификације о томе износили најеминентнији експерти за међународно право из Канаде и Немачке. Истовремено, противници тужби, неки наши интелектуалци крајишког порекла, говоре да је велика грешка Србије што је подносила контратужбу! Заиста, несхватљиво да Србију оптужују?!
И нешто са међународне сцене везано за Крајину! На Криму су гласали за независност и присаједињење Русији. Позвали су се на одлуку Међународног суда поводом случаја Косово да ниједно проглашење националне независности не може да буде противзаконито, нити је то сецесија. Зар Крајишници нису гласали и прогласили Републику Српску Крајину, а потом доживели трагичан погром?! Пластично се овде види цинизам господара света да малим народима раде шта хоће, јер немају заштитника. Али, су зато немоћни према моћној Русији, која штити своје сународнике.
Били су и ванредни парламентарни избори у Србији. Све је већ виђено, ништа ново – говорили су људи у камере тв сниматеља, по изласку са биралишта. За нас Крајишнике је занимљиво да, међу водећим претендентима за највише државне функције, гледамо исте ликове који су пре четврт века говорили једно, а сада сасвим друго! Обећавали су да ће штитити Републику Српску Крајину, а после њеног слома да ће се залагати за сатисфакцију права прогнаног српског крајишког народа – а никад баш ништа нису учинили! И генерално гледано исти људи, који су земљу довели у невиђену кризу, у предизборној кампањи су обећавали брда и долине! Намеће се необјашњиво питање: каква је то патолошка поданичко робовска понизност бирача да говоре да гласају увек за онога ко је на власти?! Народ јесте слуђен од толиких лажи и обмана владајућих гарнитура, али се намеће закључак да има онакву власт какву заслужује, односно какав народ, таква и власт!

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар