Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 6. август 2014.

ЈЕДАН ПОГЛЕД НА НАШЕ КРАЈИШКЕ РАСКОЛЕ

69. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 05.08.2014.

од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ЈЕДАН ПОГЛЕД НА НАШЕ КРАЈИШКЕ РАСКОЛЕ


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 69.
За прву августовску хронику, од 28.07. до 03.08.2014, определио сам се за кратак осврт на наше крајишке расколе данас и овде. Повод је Дан сећања на Крајину одржан у недељу 03.08.2014. у Руми, дан уочи 19. годишњице бруталног изгона српског крајишког народа са вековних огњишта од актуелне државе Хрватске. Томе догађају је посвећена и емисија Завичај коју слушате. Званични део Дана сећања..., колико сам разумео из разговора по кулоарима, од свих је оцењен као веома успешан. Након тога опуштени контакти у незваничном делу показали су дијаметрално супротне ставове, међусобно разилажење у мишљењима и узајамна супростављања у схватању онога што нам се десило. Све су то специфични конфликти у крајишком делу српског друштва, које је одувек конфликтно: рат између партизана и четника, рецимо, још увек траје, а посебно су анимозитети ескалирали у транзицији, за коју не знамо да ли је завршена или још увек траје на штету обичних људи!

На повратку аутобусом за Нови Сад, негде на висовима Фрушке горе, наметнуо ми се закључак да у нашој крајишкој друштвеној групи, са толиком масом увређених и понижених (како генијални Достојевски наслови свој чувени роман), и не може без спорења и свађа. Кажу да све срећне породице личе једна на другу, а несрећне су свака на свој начин фрустриране. Међу прогнаним Крајишницима готово да нема фамилије којој неко није погинуо, или јој је отета имовина коју су генерације вековима стварале... У свему су масе Крајишника обесправљене, без икаквих изгледа да добију било какву сатисфакцију.

Актуелни политичко-економски амбијент, као кључна детерминанта свеколиког људског битисања, прожет је погубним последицама дивљег капитализма, који је Србију срозао у најсиромашнију земљу у Европи. Зато ће конфликти у српском друштву у недоглед потрајати, у чему ће најгоре проћи крајишке избеглице!

 

Милан Ливада

 

 

Нема коментара:

Постави коментар