Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 28. август 2014.

У престоници војвођанских Словака сад и некад

72. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 26.08.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

У ПРЕСТОНИЦИ ВОЈВОЂАНСКИХ СЛОВАКА САД И НЕКАД

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 72.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
За седмицу од 18. до 24.08.2014, наметнула нам се необична тема актуелно ретро-спективна. Мислимо да је вишестуруко занимљива за нас данас и овде. Средином недеље, у среду 20.08.2014. био сам, најзад, у аква парку „Петроленд“, у непосредој близини Бачког Петровца. Колоквијално војвођански Срби Бачки Петровац зову престоницом војвођанских Словака. Тај супер модерни туристички, рекреативни и бањски комплекс, са геотермалном водом, дар је државе Словачке својим сународницима у средишту Бачке. Такво здање, по европским стандардима, прво је у Војводини. На жалост је тако, а могли би имати много таквих аква паркова с обзиром на број геотермалних изворишта.
Та слика модерног, на средини друге деценије 21. века, вратила нас је, у сећањима, на средину 18. века. Тада је ту био мајур Михаила Чарнојевића
(вероватно је био потомак оног Чарнојевића, који је довео Србе са Косова у Војводину). Било је то време, после потискивања Турака, када је Беч преузимао власт на данашњем војвођанском простору. Историчари кажу да је тада по неким проценама, у тој непрегледној панонској равници, јер Војводине у називу још није било – настала је тек 1848. године, живело од 20 до највише 100 хиљада Срба. Других национа није било.
Чарнојевић је био из Футога, који је тада имао само 8 кућа. Студирао је у Братислави, као и већина других имућних Срба, која је у то доба била престоница ондашње Угарске. Ту је стекао бројне пријатеље Словаке. Њима је даровао свој део имања, који Војвођани зову мајур, и прва група Словака је 1745. године, дошла на голо поље и ту безмало три века градила престоницу војвођанских Словака...
Дакле, од М. Чарнојевића до аква парка на средишту најплодније земље у Европи, прошло је пуних 270 година. У ондашње време Срби и Словаци су остварили завидно пријатељство, које се и данас манифестује у свакодневном животу на војвођанском простору. Нека и даље тако успешно траје.

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар