Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 12. јануар 2015.

Распамећивање српског друштва

91. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 06.01.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

РАСПАМЕЋИВАЊЕ СРПСКОГ ДРУШТВА

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 91.
 Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
Није било нимало лако за недељу од 29.12.2014. до 04.01.2015. године одабрати тему из свесрпских (не)прилика, са назнаком неке од крајишких мука, па још за Бадње вече. Одлучили смо се за осврт на неке акценте из новогодишњих прича политичара и врхунских интелектуалаца.
Политичке поруке можемо оквалификовати као распамећивање српског друштва. Јер, четврт века, колико траје демократска транзиција, слушамо грандиозна обећања из воћства државе Србије. А догурали смо дотле да у Бачкој, где настаје ова хроника, на најплоднијој земљи у Европи живе најсиромашнији људи. Па ко онда паметан да верује у српске политичке бајке. Кад томе додамо још тираде политичких аналитичара који стање приказују као да је све у најбољем реду – онда је то у политичко пропагандној активности бестидно распамећивање и слуђивање народа.
За разлику од политичара врхунски српски интелектуалци су изрекли драгоцена упозорења. Тако су поједини признали да је за суноврат српског друштва увелико крива и његова интелигенција. Један од њих је то пластично илустровао актуелном светском доминацијома Новака Ђоковића у тенису. И у другим областима имамо доста сјајних појединаца. Али, нема „колективне игре“ што најдрастичније показују наши фудбалери, који су у понору до гуше. Ретки су били врхунски српски интелектуалци у прошлости, сматра један познати писац, који су ушли у политику. Он је навео Слободана Јовановића, који је био и председник Владе и ректор Београдског универзитета, док су у дипломатији били Иво Андрић и Јован Дучић. Додао је да су због тога били клеветани, па су тако Андрићу замерали што се руковао са Хитлерома, иако се то десило пре него што је постао канцелар Немачке.
Наравно да ове гласове разума актуелни политичари не уважавају! Зато ће пропадање српског друштва и даље да траје. Наравно, да у таквом друштвеном амбијенту нас Срба Крајишника и наше трагичне судбине нема у ничијем фокусу?!

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар