Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 21. јануар 2015.

Ко пева зло не мисли

93. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 20.01.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

КО ПЕВА ЗЛО НЕ МИСЛИ 

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 93.
 Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У недељи од 12. до 18.01.2015. централни догађај који разматрамо био је дочек Српске Нове Године у Новом Саду, 13. јануара. На Тргу Слободе, у центру града, те божићне ноћи, окупило се више од 60.000 хиљада доминантно младих, да ужива у наступу познатих музичких састава, међу којима је главна била фолк звезда Светлана Цеца Ражнатовић. Толику масу света на овом месту нису успели да окупе ни радикали кад су били у највећој снази. Наша је процена, опет, да су у тој маси најбројнији били момци и девојке крајишког порекла. Јер, ако су две трећине Војвођана, који данас овде живе, досељене са бивших крајишких простора, онда је ствар јасна. А наш угао посматрања су Срби Крајишници, који су као голема национална и регионална група маргинализовани у свему. Често су овде у Новом Саду ружени и клеветани, као дођоши, од домицилних, који на тај начин одржавају и подстичу српско-српске тензије!
Тако је било пре, а делимично и после, Цециног концерта, како су колоквијално називали цео овај догађај о коме говоримо. По граду су били излепљени плакати са поруком Нови Сад није Житорађа! Тиме се алудирало на родно место певачице. У потпису је била Млада Војводина. Дакле, минорна група Младовојвођана аутошовинистички се конфронтирала са големом масом Младовојвођана, који воле и хоће да слушају српску народну музику! А њихови тутори, као властодршци, одузели су тој младости право на радна места, тиме и на будућност, па би сада да им узму и песме које воле! А, ко пева зло не мисли. Репортери Радио Телевизије Војводине су сво време имали негативан став према дочеку и наглашавали да та певанија није у складу са новосадском традицијом?! Зар они нису видели да су то вече три телевизије, око поноћи, емитовале концерте Ражнатовићеве? РТС 1 је емитовао неки снимак Цециног концерта у дворани, а Пинк и локална Новосадска телевизија имале су директан пренос. Огласио се, на крају успеле представе, и градоначелник и рекао да тај говор мржње овде неће проћи.
Све у свему, много агресивнији су били противници прославе, који су изрекли бујицу гаравих речи на рачун својих сународника, чиме овдашњи домицилно-дођошки синдром непрекидно траје. Организатори и домаћини су поступали одбранашки и пропустили прилику и овога пута да одређеније кажу попу поп, а бобу боб. Уосталом не треба да смета оваква полемика. То је демократско и слободно сучељавање мишљења, а што оно буде директније и јасније, отклањаће се лоши талози који оптерећују друштвену атмосферу у Војводини.

Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар