Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 20. април 2017.

КАКО ПОШТУЈЕМО СВОЈЕ УМЕТНИКЕ НАЈВИШЕГ РАНГА

208. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  11.04.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

КАКО ПОШТУЈЕМО СВОЈЕ УМЕТНИКЕ НАЈВИШЕГ РАНГА  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 208. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
У недељи од 03. до 09. априла 2017. године забележили смо један карактеристичан крајишко војвођански однос према уметнцима највишег ранга из сопствених редова. У Савременој галерији у Зрењанину отворена је изложба графика сликара и писца Љубомира Кокотовића. У сопственој збирци ова уметничка институција има 17 Кокотовићевих графика из времена када је био на врхунцу стваралачких домета. Саставни део изложбе је и драгоцена документација, коју поседује аутор ове Хронике. То су каталози о изложбама које је овај графичар имао у европским и светским уметничким центрима и похвалним критикама најпознатијих европских ликовних критичара. Добио је Кокотовић шест високих међународних награда за његове особене графике што, по његовим истраживањима путем интернета, није остварио ниједан српски сликар. Вероватно је највећи његов успех био када је излагао заједно са Пикасом, Мироом и Шагалом, највећим сликарима у Европи онога доба. Споменули смо само неке највеће успехе и признања које је Љубиша, како су га колоквијално сви звали, остварио на европској сликарској сцени.
Ова изложба је леп гест валоризације свеукупног уметничког стваралаштва Љубише Кокотовића од његових колега из највећег банатског града. Тиме су они исказали поштовање према свом завичајном колеги, који је загазио у девету деценију живота. На жалост Кокотовић из здравствених разлога није био на отварању изложбе првог дана недеље коју посматрамо. За све пријатеље и поштоваоце личности и дела Љубише Кокотовића пријатно је изненадила висока посета и интерес за његова остварења на самом отварању. Међутим, речено је овом приликом како његова матична Општина Житиште није указала заслужено признање и поштовање овоме своме грађанину, који се остварио као уметник највишег ранга у Европи и свету. Више пута је предлагано да га Општина прогласи за Почасног грађанина Житишта, али је то увек немушто одбијано. Кокотовић је рођен и данас живи у Банатском Карађорђеву, које су после Великог рата настанили српски ратни добровољци углавном из Лике. Ето лоших нарави наших Крајишника да не поштују уметничке великане из сопствених редова.

Милан Ливада


Нема коментара:

Постави коментар