Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 3. мај 2017.

САМРТНО ПРОЛЕЋЕ

210. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за  25.04.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

САМРТНО ПРОЛЕЋЕ  

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 210. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
Наш хроничарски осврт за недељу од 17. до 23. априла 2017. године насловили смо Самртно пролеће. Такав је наслов романа мађарског писца Зилахија, у којем слика поратно време његове родне, а наше комшијске, Мађарске. Наша асоцијација се односи на зло поратно време за српски крајишки народ, прогнан `95. године са вековних огњишта. Српски медији су око Васкрса спиновали вест да се 70 хиљада Срба Крајишника брише са пребивалишта у Хрватској. Званична Србија на то није реаговала. Штавише ни патријарх српски у Васкршњој посланици уопште није поменуо Србе Крајишнике. На другој страни, овде у Војводини, у којој се настанила већина прогнаних из бивше Републике Српске Крајине, званичници Србије су се хвалили како тобоже успешно збрињавају избеглице. Рече шеф српске дипломатије, на свечаном даривању омање нове вишеспратнице неколицини избегличких породица, да за коју годину неће бити незбринутих избеглица.
То је то самртно пролеће за прогнани српски крајишки народ, како у бившем исконском крајишком, тако и овде у новом војвођанском завичају. Наставља се њихово понижавање брисањем двојног пребивалишта и укидањем статуса избеглица. Тиме они за официјелну политику, и тамо у Хрватској и овде у Србији, практично престају да постоје. Утапају се у српске грађане, без права на сатисфакцију за изгубљени завичај и имовину стицану вековима. Делује као да се обе државе својски труде да се потпуно поништи постојање крајишког проблема. Ова најновија дешавања дају за право онима који су од почетка тврдили да је грађански рат био договорен, да би се намирили апетити сулудих вођа. Размере стравичног страдања и неизмерне патње несрећног српског крајишког  народа никога не интересују. Нико у матици нема разумевања за његов историјски удес. Презиру их свуда. Најпоразније је што су наши крајишки самопроглашени заступници избеглица највећи букачи и пратиоци власти у поништавању права на постојање крајишког питања.

Милан Ливада


Нема коментара:

Постави коментар