Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 14. децембар 2017.

ЉУДСКА ПРАВА У СРБИЈИ - СРПСКА ПОСЛА

243. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 12.12.2017.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај


ЉУДСКА ПРАВА У СРБИЈИ - СРПСКА ПОСЛА

  Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 242. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај. 
У недељи од 04. до 10. децембра 2017. године на њеном завршетку је био Међу-народни дан људских права. За некога ко безмало пола века медијски прати српску поли-тичку сцену, као што то ради аутор овог осврта, једини прави наслов за актуелно исто-ријско време је Људска права у Србији - српска посла! То је алузија на одредницу Енцикло-педије Британика по којој балканизам представља непотребно компликовање ситуација. То су они џентлмени чији је лидер, на почетку 20. века, пред картом Балкана показивао немачком вођи, како је то диван простор за колонију. После тога се десио Велики рат и библијско страдање Србије. У ствари отада, у форми страног фактора у међународним односима, државници споменутих земаља имају пресудан, негативан утицај на гео-стратешку и друштвену позицију Србије. Званичници Владе Србије који су се, у недељу 10. децембра на Међународни дан људских права, по службеној дужности оглашавали у медијима, истицали су како им из Света признају да су напредовали у овој области. Једина блага критика, како су пренели медији, изречена је од Републичког заштитника грађана, који је признао да обични људи тешко остварују своја грађанска и људска права. За мисле-ће људе познаваоце наше стварности, данас и овде, грозан је цинизам од стране званични-ка Еврпске уније и њених чланица, како Србија напредује малтене у свему!
О остваривању људских права може се говорити у демократским системима, који су уз то и економски развијени. Нема људских права у бедним и сиромашним друштвима какво је српско. Елементарна основа за сва изведена права је право на рад и зарада која омогућују друштвени стандард достојан човека. Може ли, вероватно и двотрећинска, већина запослених у Србији са две до три стотине евра месечних примања да има живот достојан човека?! Близу три деценије траје тзв. демократска транзиција српског друштва, која га је чврсто сместила на последње место у Европи у свим областима. Једино се српски спортисти боре за престиж у самом врху европских и светских такмичења, мада су од државе мизерно награђени за такав успех. То баш приказују ових дана наше рукометашице на европском првенству. У споменутом периоду доминирају политичке борбе за освајање и опстанак на власти, а владавина је била и остала аутократска - у форми из нашег наслова српска посла. Српске политичке гарнитуре су подстицале конфлите, у почетку у непомир-љивости партизана и четника, што се наставља и данас. Тобожње демократске гарнитуре су односе владајућих режима са опозицијом довеле до непријатељства, које се стално подгрејава! У таквом друштвеном амбијенту, где је приоритет освајање и опстанак на власти, нема времена, ни места за људска права. То најбоље знамо ми Срби Крајишници који смо у минулом грађанском рату најгоре прошли. Неправду према нама и наша права више не спомињемо ни ми сами, а српски владари поготово - сви се труде да ћутимо?!

Милан Ливада 
   



Нема коментара:

Постави коментар