Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 5. јун 2019.

313. ХРОНИКА О 13. КРУШЕДОЛСКИМ ЗВОНИМА


313. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 04.06.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

313. ХРОНИКА О 13. КРУШЕДОЛСКИМ ЗВОНИМА
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 313.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
                У недељи од 27. маја до 02. јуна 2019. године саставили смо ову 313. Хронику о утисцима са 13. Крушедолских звона.Поклопиле се две тринаестице у овом догађају. Тринаесту годину заредом у порти најпознатијег, више од шест векова старог манастира Крушедол на Светој Фрушкој гори, последње мајске суботе (25.05.2019.) одржан је традиционални црквено-народни  сабор крајишких избеглица назван Крушедолска звона. Посета је, за разлику од ранијих година, била мање масовна, Бог зна из којих разлога.
            Прогнани Западни Славонци, у избегличком станишту у Чортановцима, започели су ову комеморацију у знак сећања на сопствено страдање и масакр, који су доживели у прва два мајска дана 1995. од инвазионих хрватских снага. Срамно су били напуштени од оних који су требали да их штите. После је то сећање на Крајину трансформисано у свесрпски црквено-народни сабор Крушедолска звона. Јесу у прошлости, за време владавине Аустриј-ског царства на данашњем војвођанском простору одржавани црквено-народни сабори, али Срби тада нису били признати за политички народ, фактички су битисали у ропству туђина! Колико они то могу бити у Србији данас, у фактички сопственој држави, уз то предвођени периферном друштвеном избегличком групом?! - знају организатори и заговорници оваквог облика обележавања историјског памћења. Друге групе баштине сећање на Крајину и крајишку посебност у свесрпском амбијенту.
            Беседио је др Милан Мицић, историчар, писац и песник у главној тачки званичног програма Крушедолска беседа. Зналачки је означио кључне токове српске историје, страдања и битисања и улоге Крајишника у том контексту. Поред осталог благо је скренуо пажњу да не треба користити изразе олуја и бљесак, јер су то њихови шифровани називи за злочиначке акције етничког чишћења Срба са простора Хрватске.  
            Крајњи је утисак да би порука са овогодишњих Крушедолских звона, могла да буде: Ако већ не можемо да будемо јединствени у обележавању крајишке голготе, будимо међусобно толерантни да то ради свако понаособ или групно на себи својствен начин. Беспотребне су понекад срамотне јавне полемике, свађе и оспоравања ко од нас има неко жалосно право првенства у крајишком предводништву!           

            Милан Ливада








Нема коментара:

Постави коментар