Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 5. јун 2019.

НЕСХВАТЉИВА ДИСКРИМИНАЦИЈА БОРАЦА КРАЈИНЕ


312. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 28.05.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

НЕСХВАТЉИВА ДИСКРИМИНАЦИЈА БОРАЦА КРАЈИНЕ
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 312.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 20. до 26. маја 2019. године забележили смо несхватљиву дискриминацију бораца бивше Републике Српске Крајине (РСК). Више од 500.000 ветерана учествовало је у одбрани Српства у оружаној борби на просторима СФРЈ и СРЈ против сепаратистичких и терористичких формација и оружаних снага Североатланске алијансе у периоду од 1990. до 1999. године. Сви су они, изузев 40.000 војника Српске војске Крајине (СВК), остварили статус борца у Републици Србији. Да је то велика неправда и понижење крајишких војника, по сазнањима аутора овог текста, од самог почетка честито јавно признаје и изјављује пуковник Мирко Радаковић: "Стидим се што сам ја као командант јединице у СВК остварио дупли стаж од 8 година, а моји војници којима сам командовао не могу да добију од државе статус борца".
            Прошло је четврт века од трагичне пропасти Републике Српске Крајине, четири закона су донета и мењана у том периоду, а у ниједном није било места за борце РСК. Припремљен је нацрт новог Закона о борцима, војним инвалидима, цивилним инвалидима рата и члановима њихових породица, али у њему опет нема помена да ће крајишки ратни ветерани бити признати равноправно са другима. Зато су 21. маја у Новом Саду три удружења организовала округли сто са намером да својим ставовима утичу на законодавца да, најзад, и Крајишницима додели статус борца. Међутим, разочаравајуће је деловала беседа представника Министарства Владе Србије у чијој су надлежности борци. Он је онако самарићански уверавао окупљене: да је он њихов, јер је био током рата у милицији Крајине; да су он и министар уз њих и да ће предложити да буду признати, али знају да то Влада неће да прихвати! Баш је чудно овакво становиште министарства, које треба да се јасно и енергично заложи за борце, да оно предложи решење проблема, или отворено да им каже зашто их Влада одбацује?!
            Злослутно је овакво поигравање са људима из рата и пуне 24 године одбијати да се реши њихов статус, без уверљивог објашњења. Несхватљива је таква дискриминација бораца Крајине!  Прети ли то, не дао Бог, да се понови велика историјска грешка! То су доживели наши крајишки српски ратни добровољци из Првог светског рата. Дали су немерљив допринос у ослобађању Србије. Под командом легендарног војводе Вука освојили су Кајмакчалан и друга најјача непријатељска утврђења. После Другог светског рата, уместо да деле државно признање са његовим борцима, потпуно су одбачени и понижени! Ондашњи високи државни званичник, Србин Александар Ранковић потписао је 1947. године наредбу којом се Удружење Солунаца проглашава профашистичком организацијом и забранио јој рад!? Треба да се чувају борци СВК да нешто слично не задеси и њих! Нека им је Бог у помоћи!

            Милан Ливада  





Нема коментара:

Постави коментар