Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 5. јун 2019.

КАКО СУ ЗАСИЈАЛИ ГРОБОВИ СОЛУНАЦА


311. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 21.05.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

КАКО СУ ЗАСИЈАЛИ ГРОБОВИ СОЛУНАЦА
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 311.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
                У недељи од 13. до 21. маја 2019. године забележили смо како су засијали гробови Солунаца. Документарни филм под тим насловом приказан је 16. маја у Издавачкој кући "Прометеј" у Новом Саду у суорганизацији савеза Удружења ратних добровољаца 1912- 1918, њихових потомака и поштовалаца. Одмах да кажемо да је актуелни председник овог Удружења др Милан Мицић писац и историчар. Он је својим делима, посебно оним која су штампана ових година у поводу стогодишњице од Првог светског рата,  неправедно заборављену тематику српских ратних добровољаца уздигао на академску разину. При том на јавним скуповима стално понавља да је званична Србија у само две реченице током обележавања стогодишњег јубилеја споменула значај добровољачког покрета.
            Да се вратимо споменутом документарцу Засијаше гробови Солунаца са почетка овог осврта. То је аматерско дело Милоша Мељанца, у којем се сликом и причом веродостојно приказује племенита култура сећања удружења потомака и поштовалаца Солунаца. Ради се о уређењу српских војничких гробаља у подножју планине Ниџе у Македонији, у чијем је саставу из те приче и легендарни планински врх Кајмакчалан. Ту су у пробоју Солунског фронта 1916. године и ослобођењу Србије изгинули у највећем броју наши Крајишници. Заиста је нејасно зашто званична историографија и сви српски званичници редом прећуткују околност да су српски крајишки добровољци под командом легендарног војводе Вука ослободили кључно утврђење Бугара на врху Кајмакчалана?! У том ослободилачком походу наши Крајишници су масовно изгинули и напросто масакрирани. Њихове гробове држава Србија, коју су ослободили од немачке окупације, нехајно је заборавила. Та гробља и споменике на њима више година уређују удружења "Кајмакчалан" и "Од стећака до крајпуташа". Њихови чланови се надају да би овај филм требао да упозна ширу јавност са вишеструким резултатом акцијаша на уређењу запуштених надгробних споменика палим српским војницима из Првог светског рата. Истовремено сматрају да овакав активизам има културно-историјски, национално - освешћујући и духовно-оплемењујући карактер.
            У недељу вече завршена је телевизијска серија РТС-а "Краљ Петар". Уметнички је врхунски урађена. По старом обичају нисам приметио да је игде и једном речју споменуто учешће српских крајишких добровољаца. А међу њима, у прелазу Албаније и коначном ослобођењу, је био ратник, учитељ, приповедач и песник, потпуно скрајнут и заборављен, а аутор је чувене песме "Лађа се креће француска", која се и данас пева - Михајло Ј. Заставниковић, пореклом из чувене и угледне личке породице.

            Милан Ливада  




Нема коментара:

Постави коментар