Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 28. јун 2019.

ИЗБЕГЛИЦЕ У СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ


316. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 25.06.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

            ИЗБЕГЛИЦЕ У СОПСТВЕНОЈ ЗЕМЉИ 
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 316.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 17. до 23. јуна 2019. године забележили смо акценте из распричаности о домаћим и туђим избеглицама поводом обележавања 20. јуна Светског дана избеглица. У глобалним размерама споменуто је да у свету има 70 милиона избеглица, да је то много и да би се требало озбиљније бавити тим проблемом!? Српски званичници за сликање на телевизији и самохвалу како се, ето, они брину о својим избеглим сународницима, одабрали су уручење кључева за 270 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске. Вишеспратнице са овим становима изграђене су у земунском насељу Камендин, у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији.
            У фокусу телевизијске камере ово избегличко насеље делује сасвим солидно и потврђује исправност залагања да је ово најбољи облик збрињавања оних који су морали да беже пред насиљем из родног завичаја. Поготово што су две трећине новца потребног за овакав облик градње станова обезбедиле Европска унија и Развојна банка Савета Европе. Градоначелник Београда се захвалио овим донаторима и указао да је ова инвестиција била вредна 7,9 милиона евра, а град је за земљиште, инфраструктуру и техничку документ-ацију обезбедио око два милиона евра. Шеф српске дипломатије је навео још неке пунктове у Београду на којима је изграђено или ће се градити приближно исти број станова као на Камендину.
            Било би добро када би и други, пре свега градови у унутрашњости Србије, следили овакав пример. У првом реду да се бар једнако државне институције брину о својим избеглим сународницима, као о онима из исламских земаља. Пуштена је у јавност лажна прича да за туђе избеглице плаћа Европа, а за наше мора сама Србија. Пример на којем инстистирамо белодано приказује да Европа и за наше избеглице даје силан новац. Ми који то пратимо уверили смо се да у овој сфери има пуно злоупотреба и грешака на штету избеглица. Многе локалне самоуправе једноставно неће да учествују са својим прилозима у прављењу нових стамбених зграда, јер презиру и игноришу своје избегле сународнике. Шта више говоре да им не треба ниједна избеглица!? Или, што је јако лоша пракса, на груб начин просто присиљавају те несрећнике да иду у села, у трошне куће, за две три хиљаде евра. То је раширено овде у Војводини и локални моћници говоре како је то најбољи начин решавања избегличког питања! Крива су и бројна избегличка друштва која се уопште не баве овим егзистенцијалним избегличким питањем! Овогодишњи  Дан избеглица наша удружења су обележила у Бусијама играма и песмама и причама државних званичника како Србија брине о избеглицама. Уместо да имају детаљну анализу и укажу да се њихов статус не решава коректно ни тамо где је Европа дала новац за стамбено збрињавање.

            Милан Ливада





Нема коментара:

Постави коментар