Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 28. јун 2021.

ТРЕНУЦИ РАДОСТИ У СУМОРНОЈ СРПСКОЈ СТВАРНОСТИ

 

404. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 29.06.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ТРЕНУЦИ РАДОСТИ У СУМОРНОЈ СРПСКОЈ СТВАРНОСТИ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 404. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 21. до 27. јуна 2021. године, забележили смо тренутке радости у суморној српској стварности данас и овде. То разгаљивање наших срца и снажне емоције патриотског осећања донела нам је женска кошаркашка репрезентација Србије на Евро-баскету у Шпанији. Спремност да буду првакиње Европе српске девојке су показале победом над актуелним европским шампионом Шпанијом, на њеном терену у четврт-финалу овог престижног турнира. И на крају су најбољу победничку игру наше кошарка-шице пружиле у финалу Евробаскета против Француске у недељу вече, 27. јуна. Победиле су резултатом 63 : 54 и поново постале европске првакиње.  Соња Васић је проглашена за најкориснију играчицу Европског првенства у кошарци и истовремено сврстана у његову идеалну селекцију. Јуче, на Видовдан, у Београду је златним српским кошаркашицама приређен  спектакуларан дочек, пријеми и излазак на чувени балкон Градске скупштине  пред масу одушевљених Београђана. Тиме су се и кошаркашице прикључиле плејади врхунских српских спортиста који су најуспешнији амбасадори Србије у свету.

            Тај спортски тријумф омогућио је већини српског света, да бар на кратко заборави на терет који носи у својим душама од дуготрајне епидемије ковида 19. У недељу, 27. јуна у вечерњем Дневнику РТС-а саопштено је да су међу око 4.900 тестираних евидентирана 63 новооболела док су 2 пацијента умрла. То су подаци који смирују, да није оних из Кризног штаба који упозоравају да се не смемо опустити него се морамо вакцинисати. Јер, пример из највеће ковид болнице у Батајници сведочи да од 70 пацијената ниједан није вакцинисан.

            Уз корону над Србијом се надвила још једна нова невоља. На смени пролећа и лета високе температуре су најавиле сушу и велике штете у пољопривреди од невремена. Некада је важила девиза да у Србији не може да буде глади. Била су то времена када су села била пуна људи, који су производили обиље хране. Србија је лошом аграрном политиком затрла своја села, а онда је у тзв. демократској трансформацији средње развијену српску привреду  кроз приватизацију уништила и сада је колонија, пре свега у сфери индустријске производње. Војводина је најплоднија земља Европе и света, а на том простору сада живе најсиромашнији људи...  То је стање које ми обични људи, како нас називају они надљуди из власти, гледамо свакога дана, док са надлежних државних места говоре о неком високом расту свеколике производње у Србији, која је замислите највећа у Европи. Можда ми из базе, у окружењу сиромаштва и беде, не умемо да видимо тај раст.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар