Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 28. јун 2021.

У ЗНАКУ ЈУБИЛАРНЕ 400. НЕДЕЉНЕ ХРОНИКЕ

 

400. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 01.06.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

У ЗНАКУ ЈУБИЛАРНЕ 400. НЕДЕЉНЕ ХРОНИКЕ    

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 400. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            Недељу од 24. до 30. маја 2021. приказујемо у знаку јубиларне 400. Недељне хронике, која се временски нешто више од седам и по година емитије као прилог радио емисије Завичај - Слободна Крајина, аутора Саве Смољановића, на таласима Радија Фрушка гора. Пре коју недељу, у овом термину, обележили смо Савину јубиларну 800. емисију. Тако, уз све пратеће  тешкоће, ентузијазмом успевамо да пишемо и емитујемо хронику о голготи Српске Крајине и наших земљака, у највећем броју настањених на простору Војводине, после њеног слома. Тако смо ми двоструки завичајци игром историјске судбине. Управо се овога јуна прве године, треће деценије 21. века навршава 30 година како је почела голгота српског крајишког народа 1991. године. Овим нашим ангажманом настојимо да допринесемо јачању културе сећања на стари завичај, поштујући оно хришћанско начело да је то простор на којем нам је Бог подарио живот. Такође поштујемо начело да је човек сведок, да је записано документ, а да се оно што није записано није ни догодило. Дакле, остаће вредан писани траг новим покољењима за памћење једног тешког раздобља у којем су старадали њихови преци.

            Велики допринос култури сећања на Српску Крајину и њене велике људе даје и недавно објављена књига Сведочење оца кроз сина, аутора Душана Д. Старевића. Поднаслов ове драгоцене књиге Живот и дело Душана Н. Старевића открива да је у питању прича о оцу аутора, висококомпетентном и ученом човеку који је, са политичких, друштвених и културних позиција на којима је био, дао немерљив допринос решавању српског питања у Хрватској. Као професор историје и врстан познавалац српско-хрват-ских односа, са мањим делом српске интелигенције, Душан Н. Старевић је водио тешку и сложену политичку борбу за равноправност и опстанак српског народа у Хрватској. Био је последњи председник Српског културног друштва Просвјета у Загребу, пре распада СФРЈ и рата у Хрватској. У новој, етаблираној Просвјети и сећањима њеног челника Чедомира Вишњића, али и других Срба у Хрватској, нема професора Душана Старевића... О томе ћемо у наредним хроникама.

            И на крају, реч две о теми коју редовно спомињемо више од годину дана - о пандем-ији корона вируса - која нарочито погађа избегли крајишки свет. У најгледанијем вечер-њем Дневнику РТС-а 30. маја наглашено је да је после седам и по месеци први пут број новозаражених мањи од 200 и да је пао на 178 оболелих од 6.679 тестираних грађана. Недељама је број отпуштених из болница већи од новопримљених. Вакцинација даје резултате саопштавају надлежни...

 

            Милан Ливада

               

 

Нема коментара:

Постави коментар