Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 28. јун 2021.

КРАЈ САМРТНОГ ПРОЛЕЋА И ПОЧЕТАК ПАНДЕМИЈСКИ СУШНОГ ЛЕТА 2021.

 

403. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 22.06.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

КРАЈ САМРТНОГ ПРОЛЕЋА

И ПОЧЕТАК ПАНДЕМИЈСКИ СУШНОГ ЛЕТА 2021. 


            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 403. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 14. до 20. јуна, на самом њеном крају, је био последњи дан самртног пролећа 2021, у којем су широм света људи свакодневно бомбардовани бројевима мртвих и новооболелих од корона вируса. Јуче, 21. јуна је био први дан лета које нам изгледа доноси пандемијску сушу. Та страшна вест пласирана преко друштвених мрежа потиче од господина Гутереша, генсека Скупштине Уједињених нација, који је упозорио на могућност овољетње пандемијске суше у светским размерама, чији су предзнаци суше и пожари у САД. Да ли ћемо живети у сатирању од две пандемије? - питање је и утисак који се намећу после најаве овакве могућности. Свет је изгледа у великој опасности. Да ли то природа враћа ударац незахвалним људима који су је сумануто уништавали или се ради о закулисној завери светских моћника да се драстично смањи светска популација? - свеједно је за жртвовано човечанство које ће нестајати у страшним мукама и патњама.

            Од појединачних тема на првом месту је пандемија короне вируса, коју у овој хроници пратимо из недеље у недељу. Тако је у недељу, 20. јуна у вечерњем Дневнику РТС саопштено да је било 60 новооболелих од око 6.000 тестираних. Умрла су 4 пацијента. У Србији је око 2 и по милиона људи примило две вакцине, а једну близу 5 милиона. Лекари и даље, неки од њих чак са непримереном иронијом и сарказмом, позивају на вакцинацију, па то изазива упитаност да ли је то нова етика српских лекара!?

            Мада и претходно две споменуте здравствене ситуације највише погађају крајишку избегличку популацију спомињемо и ону најболнију. У недељу, 20. јуна био је светски Дан избеглица. Надлежни државни чиновници преко РТС-а су представили једну крајишку породицу са четворо деце која је, после вишедеценијских подстанарских мука, добила неки мањи стан и то уздизали као велики резултат у стамбеном збрињавању. Рекоше да је у Србији тренутно регистровано 5 и по хиљада људи са избегличким статусом. Не рекоше на кога се то односи, пошто избеглице из исламских земаља нису споменули. Све у свему избегличка реторика код оних који знају право стање ствари изазива мучнину.

            Реч две и о промоцији књиге Сведочанство оца кроз сина, аутора Душана Д. Старевића у режији издавача новосадског Прометеја. Рецензенти и промотери су са теоријског становишта веома позитивно оценили књигу као допринос историји српско- хрватских односа. Ради се превасходно о турбулентним односима и негацији ангажмана политички, културно и друштвено значајних Срба у блиској прошлости од данашњих Срба у Хрватској, етаблираних као представника те националне мањине.

            Једино нас радују резултати мушке и женске кошаркашке репрезентације Србије, у чијим се играма истичу играчи крајишког порекла.

 

            Милан Ливада   

Нема коментара:

Постави коментар