Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 28. јун 2021.

ПОПУШТАЊЕ ПАНДЕМИЈЕ И ТРИ КРАЈИШКЕ ТЕМЕ

 

402. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 15.06.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ПОПУШТАЊЕ ПАНДЕМИЈЕ И ТРИ КРАЈИШКЕ ТЕМЕ   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 402. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 07. до 13. јуна 2021. у нашим хроничарским белешкама издвајамо: олакшање због попуштања пандемије корона вируса; српске деобе око статуса ове нацио-налне мањине у Хрватској; доказе да у Сребреници није било геноцида и понос због двојице Срба најбољих на свету у тенису и кошарци. Минула недеља је наговестила можда и крај пандемије корона вируса, ако се опет не ради о некој политичкој потреби, као што је то било прошлога лета. У недељу вече, 13. јуна у тв. Дневнику РТС-а саопштени су до сада најповољнији дневни резултати: новозаражених је било 138 од око 6.500 тестираних; умрле су 4 особе; два пута је вакцинисано више од 2.300.000, а   једно цепиво је примило близу 5.000.000 грађана. Ако тако потраје види се крај тешке здравствене кризе.

            Од крајишких тема, које су у фокусу наше пажње, овај пут спомињемо ону најдели-катнију: - На кога се односи одредница хрватски Срби или политички Хрвати? То нам објашњава Душан Д. Старевић у својој књизи Сведочанство оца кроз сина, о којој говори-мо трећи пут у нашим хроникама. То су, да употребимо квалификатив из времена комуни-стичке владавине, сви они српски кадрови који су у данашњој Хрватској и њеним институ-цијама понизно ангажовани на спровођењу хрватске државотворне Старчевићеве политике негирања и потирања Срба и свега српскога.

            Друга, још жешћа политичка тема која се односи, како то у матици воле да кажу, на пречанске Србе је доказ да се на догађаје у Сребреници "не може применити термин геноцид". То је најважнији закључак у Извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. У деветочланој комисији међународних експерата били су ауторитети из Јапана, Немачке, Аустралије, Италије, Аустрије, Србије, Индије и двојица Американаца, а пред- водио ју је израелски стручњак Гидеон Грајф. Колико ће то знати да искористе надлежни национални и државни предводници Србије у сузбијању лажних оптужби од држава агресора које су разбиле Југославију и највише зла нанеле српском народу остаје да се види.

            И на крају највеличанственија вест, коју су емитовали и више пута понављали сви медији целог света, на понос српском роду су две спортске титуле најбољих на свету у тенису и кошарци. Први је свакако легендарни тенисер Новак Ђоковић који је, у недељу 13. јуна освајањем 19. гренд-слем титуле на Ролан Гаросу, постао први играч у историји тениса у свету, који има најмање по две победе на сваком од највећих турнира. Други је Никола Јокић, који је проглашен за најбољег играча у најбољој кошаркашкој лиги на свету - НБА, а самим тим је и најбољи кошаркаш на свету! Јокић је нашег крајишко-војвођанског порекла, па ето и ми имамо повода за понос. Ово је још једна потврда да само спортисти промовишу Србију у свету на најбољи начин, а не политичари и привредници.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар