Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 30. април 2023.

АПРИЛ 1999. - МЕСЕЦ КАДА ЈЕ НАТО РУШИО НОВОСАДСКЕ МОСТОВЕ

 

 

 

479. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 04.04.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

АПРИЛ 1999. - МЕСЕЦ КАДА ЈЕ НАТО РУШИО НОВОСАДСКЕ МОСТОВЕ   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 479.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 27. марта до 02. априла 2023. године издвојили смо једно ратно сећање насловљено: Април 1999. - месец када је НАТО злочиначки безобзирно рушио новосадске мостове. У минулу суботу, 01. априла градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, у лепом маниру културе сећања, појавио се и положио цвеће на гроб младог суграђанина Олега Насова. Идући на посао у Рафинерију нафте, око пет сати ујутро 01. априла 1999. године Олег је прелазио Варадински мост. У том трену је пала Нато бомба и однела у вечност младог суграђанина  и легендарни мост. Одајући пошту Насову Ђурић је подсетио да је  његова супруга, у тренутку трагедије била у благословеном стању, да је три месеца после родила сина и дала му очево име - Олег. Поред овог конкретног случаја, новосадски градо-начелник је причао: о великим и кобним размерама страдања и огромној штети нанетој у  НАТО бомбардовању граду, на чијем је челу. Посебно је нагласио да се жртве и варварско разарање без икакве кривице никада не смеју заборавити.

            Такве комеморације у априлу настављене су малтене из дана у дан. У недељу, 02. априла обележена је 24. годишњица рушења Моста слободе, који је називан украсом града. Пред крај априла 1999., након више узастопних бомбардовања, срушен је у Дунав и трећи новосадски мост, колоквијално назван Жежељев мост, у знак сећања на његовог чувеног пројектанта Милана Жежеља. Правио сам за документарни програм РТВ, у којем сам радио, документарне емисије о сва три моста, појединачно за сваки, пре и после бомбардо-вања. Биле су то велике приче о три највећа моста у Европи, на целом току Дунава. Пошто припадам оном кругу Срба православне вере, који имају обиље доказа да су НАТО ратови против СР Југославије и овај садашњи против Русије, превасходно ратови против право-славља, то доказује и ова наша прича. Злочинци су ту агресију "крстили" називом Мило-срдни анђео!? Изводили су је у априлу када је Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс. Порука је јасна шта се иза брда ваља, а друга је ствар што владајућа српска гарнитура, намерно или случајно, то не препознаје, као и бројни утицајни аутошовинисти.

            И, на крају још један доказ, о повезаности Нато агресија од Крајине до Русије, кружи друштвеним мрежама. Са погинулог плаћеника у Бахмуту пресликана су одликова-ња за његове заслуге у агресији на СР Југославију и послата у свет. У ствари та агресија код нас, не да не престаје, већ је напротив у ескалацији терора на незаштићени српски народ на Косову. Такав терор смо претрпели и ми Срби Крајишници, у Републици Српској Крајини, све до прогонства.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар