Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 30. април 2023.

АПРИЛСКИ ДАТУМИ НАЈТЕЖЕГ СРПСКОГ РАТНОГ СТРАДАЊА

 

480. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 11.04.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

АПРИЛСКИ ДАТУМИ НАЈТЕЖЕГ СРПСКОГ РАТНОГ СТРАДАЊА     

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 480.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

 

            У недељи од 03. до 09. априла 2023. године издвојили смо ратно сећање на априлске датуме најтежег српског страдања. Сада када смо ушли у другу годину посматрања актуел-ног ратног сукоба НАТО алијансе и Украјине против Русије, из нашег крајишког угла се присећамо како је нама било пре 30 година. Сличан рат започеле су 1991. године Хрватска и Нато алијанса против Срба Крајишника. То рушење православља из агенде римског Папе и америчког империјализма, требало је да буде завршни чин хиљадугодишњег рата, који Ватикан води на тлу Европе против хришћана православне вере. Тај први налет господара света, како они сами себе сматрају, окончан је 1995. рушењем бивше заједничке државе Југославије. Срби Крајишници су на почетку тога сукоба формирали две државо-правне заједнице: Републику Српску Крајину и Републику Српску. Прва је највише настрадала 1995. године, када су Хрватска и НАТО прогнали више од 200 хиљада Срба из Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Над остатком остатака Срба Хрватска спроводи репресивне мере да би тотално нестали. Република Српска у Дејтонској БиХ трпи сталне харанге, које су баш у ове дане ескалирале, пошто њени непријатељи хоће да је униште.

            Минуле недеље, 09. априла 2023. видно је обележена 24. годишњица почетка битке на караули "Кошаре", на југословенско-албанској граници. На линији фронта дугој око 18 километара затекло се у том часу само око 200 младих граничара. У копненој агресији из Албаније "Кошаре" су нападнуте од јаких снага Ослободилачке војске Косова (ОВК), од јединица Војске Албаније и НАТО авијације. У помоћ су брзо пристигле јединице Војске Југославије. Двомесечна битка српских граничара против надмоћних натоваца, по херој-ству, неустрашивости и успешној одбрани границе ушла је у историју. Њен успех је довео до Кумановског споразума и краја агресије. Нажалост, Косово је ампутирано и отада траје невиђени терор над Србима који су остали тамо. Ескалација насиља, стравична убиства деце, малтретирања свих редом, провале и пљачке српских кућа и манастира готово су сва-кодневна ових дана. Помоћи ниоткуд, сем вербалне подршке. Докле тако?!

            Поред овог априлског сећања на јунаштво српских бранилаца Косова и на још увек актуелно, невиђено страдање косовско-метохијског српског народа, минуле недеље је обе-лежен Дан сећања на 06. април 1941. и почетак Другог светског рата у Југославији. Био је Васкрс,а нацистичка Немачка је бомбардовала Београд и друге српске градове. Зар Срби не препознају цинизам наших вечитих непријатеља,  како нам на дан Васкрсења Господа Исуса Христа шаљу поруку, да они тим чином уништавају православље. За жаљење је, такође, да српски свет не показује насушну емпатију за својим настрадалим сународници-ма и њиховим преживелим рођацима. Можемо ли равнодушност заменити саосећањем?!

 

            Милан Ливада  

 

Нема коментара:

Постави коментар