Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 8. јануар 2014.

Осјећања Крајишника у новогодишњој ноћи 2013/14.

39. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 31.12.2013.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ОСЕЋАЊА КРАЈИШНИКА У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ 2013/14.

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 39. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
За ову ноћ 31. децембра 2013, када је предвиђено емитовање ове емисије, чаршијски је ред да нашим Крајишницима пожелимо Срећну Нову 2014. годину. Одмах се, код исписивања ове честитке, наметнула упитаност: каква могу да буду осећања Крајишника у овој новогодишњој ноћи?! При том првенствено мислимо на широке масе српског крајишког народа, којима и ми припадамо, а које видају болне избегличке ране овде у матици. Мислимо да само у Војводини, са последњим избегличким таласом, данас живи око пола милиона Војвођана, који су крајишког порекла, са простора од Книна до Вуковара. Они су дакле Крајишници Војвођани, што је наша регионална одредница у контексту свесрпског националног корпуса. У актуелном колоплету сећања и стварности бележимо оно што мислимо да је битно за наше крајишко граничарско памћење. Онеспокојава нас то што и даље траје лоша друштвена ситуација за наш обичан свет. Штавише за Крајишнике је све тежа, јер живе у крајњој беди и немаштини.
Та крајишка мука траје четврт века. У том раздобљу су претурили преко главе стравичан грађански рат од `91 - `95. Страдало је у њему више од 10 хиљада: што бораца што обичног народа, а многима се још за гробове незна! На крају се десило историјско понижење: Република Српска Крајина је од хрватских војних и полицијских снага претворена у спаљену земљу, а у Србију је у егзодусу библијских размера, уз појединачна и групна пресељења, дошло безмало милион Срба Крајишника. Иако су прошле скоро две деценије од тог злочина страдали Крајишници нису добили никакву сатисфакцију.
Подсетићемо наше Крајишнике на неке историјске чињенице које сведоче да такву судбину ничим нису заслужили. У години коју испраћамо навршило се безмало пуних пет векова како је настала наша Војна Крајина. Живели смо, дакле, вековима по европским стандардима. Српски крајишки народ је изнедрио и српском националном корпусу подарио бројне великане, као ниједан други регион. Споменућемо за ову прилику оне знамените. То су, по неком редоследу појављивања на друштвеној сцени: Сава Мркаљ, Никола Тесла, Милутин Миланковић, Патријарх српски Павле, Патријарх Рајачић, Јосиф Панчић, Дејан Медаковић, Светозар Милетић, Владимир Матијевић, Виктор Новак, Бранко Радичевић, Милојко Мајк Вуцелић, Бранко Жежељ, Јован Рашковић, Милорад Павић, Бранко Ћопић, Милка Трнина, Јованка Будисављевић Броз, Гајо Петровић , Петар Краљ... У ратовима за стварање бивше заједничке државе Југославије учествовало је више од сто хиљада српских ратних добровољаца са крајишког простора. Десетине хиљада Крајишника више од пола века поседује европску лиценцу најбољих радника. Њихове дознаке из иностранства олакшавају деценијску тешку ситуацију. Зар то нису племените људске вредности Срба Крајишника! Историјска судбина је то поништила! Зашто?!
Ето каква могу да буду крајишка размишљања за новогодишњу ноћ 2013/14. године
 
Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар