Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 23. јануар 2014.

Идемо ли на суд?!

42. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 21.01.2014.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ИДЕМО ЛИ НА СУД?!

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 42. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У нашем хроничарском бележењу крајишко војвођанских битности, у контексту свесрпских (не)прилика, за седмицу од 13. до 19.01.2014, одлучили смо се да нешто кажемо о немиру у осећањима и исчекивању Срба Крајишника: да ли се, најзад, иде на суд?! Ради се о важном питању, које се њихове судбине тиче, а које ће бити на међународно правној оцени. О чему се, дакле, ради?!
Историјски процес у Међународном суду правде (МСП) у Хагу, у коме су Хрватска и Србија тужиле једна другу за геноцид од 1991. до 1995, почеће 3. марта и трајаће пет недеља“. Тако су високотиражне београдске новине, под насловом “Новости откривају“ 14. јануара 2014. обавестиле јавност. „Новости“ су детаљно описале судску процедуру у којој су прве две недеље припале Хрватској, која је тужила, а друге две седмице Србији за контратужбу.
Хрватска је, још пре две деценије у току страшног грађанског рата и распадања бивше заједничке државе Југославије, тужила Србију да је извршила агресију и починила геноцид њеној државној територији! Србија је узвратила контратужбом, али је убрзо исту повукла?! То је нас Крајишнике тешко погодило, али ко нас шта пита, јер смо на нашу жалост увек били монета за поткусуривање! Пошто ми најбоље знамо, какав су геноцид усташе у Другом светском рату починиле над српским крајишким народом и како смо страдали у грађанском рату, желели смо да Међународни суд правде у Хагу пресуди. Како Хрватска није одустајала од тужбе, Србија је други пут поднела контратужбу, по којима за око месец дана треба да буде суђено. Медији у Србији су увек, а посебно у последње време, државним званичницима постављали провокативно питање: да ли ће Србија повући контратужбу? Читали смо у новинама, па и у овом тексту из „Новости“, да највиши српски званичници кажу да су спремни на то, али да жале што то и супротна страна неће! Шеф правног тима Србије изјавио је, да је сигуран, да Хрватска неће моћи да докаже да је почињен геноцид, а све друго је мање битно. Његов сарадник, наш Крајишник, избеглица, је рекао да црква и бранитељи у Хрватској, не дозвољавају да се њихова тужба повуче! Тако се још увек са сигурношћу не зна: да ли идемо на суд?! Срби Крајишници од европских судских институција, засигуно знамо, немају наклоност, али мисле да у овом спору постоји толико релевантних доказа, да иоле објективан суд, не би смио прећи преко тога. Волели би Крајишници, да највиша европска судска инстанца, какав је Међународни суд правде у Хагу, пресуди, па да видимо на чему смо. Зато неизвесност и неспокој, пред ово суђење, додатно оптерећује осећања, посебно крајишких избеглица, који у највећем броју живе овде у Војводини.
 
Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар