Милан Ливада

Милан Ливада

среда, 18. фебруар 2015.

Зашто се (не)заборављају доброчинства Србији ?!

97. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 17.02.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ЗАШТО СЕ (НЕ)ЗАБОРАВЉАЈУ ДОБРОЧИНСТВА СРБИЈИ?!

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 97.
 Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

Последњег дана у фебруарској недељи, од 09. до 15.02.2015, забележили смо нешто много значајно за интегритет и достојанство државе Србије. Био је у недељу 15.02.2015. Дан државности Србије. Тим поводом Председник Републике Томислав Николић уручио је највиша државна одликовања заслужним појединцима. Све је било у знаку сећања на 1804. када је почео Први српски устанак под Карађорђевим воћством, а други датум који је спојен са овим је сећање на Сретењски устав, први Устав модерне Србије, донет 1835. године. То су два велика историјска датума, на која су транзиционе српске власти, у последњу четврт века, добрано заборавиле. Не спомиње се учешће и помоћ коју су Карађорђу пружили Срби из дијаспоре, првенствено из Крајине и Војводине. Још је већи грех што је потпуно заборављен учинак ондашњег великог немачког интелектуалца Леополда Ранкеа. Он је дешавања у Србији квалификовао као Српску сељачку револуцију и тиме је сместио међу четири-пет европских, после Француске револуције 1789. године. Србија је, према томе, била у првоме ешелону модерних европских држава, што би актуелна државна и политичка пропаганда требала софистицирано да користи.
            Гест актуелног шефа државе Србије да додели већи број одликовања, што зло-намерни медији чак извргавају руглу, донекле исправља ту заборавност. А заборав је, као што знамо, варварство! Тако је међу одликованима истакнуто место заузела проф. др Смиља Аврамов,   као врхунски експерт међународног права, што нас чини поносним јер је она крајишког порекла. Велика је ствар што се међу добитницима Сретењских одликовања нашао и амерички лингвиста Ноам Чомски, деценијама већ познат као водећи интелектуалац у свету. Заслужан је што је напад исламиста  на француски сатирични лист упоредио на бомбардовањем РТС-а, тима и РТВ-а.
Поред овог највишег државног признања бележимо да су се Срби, бар мало, са дужним пијететом сетили, у поводу стогодишњице Великог рата, младог, храброг и правдољубивог адвоката Рудолфа Цистлера, у филму и тв серији Бранио сам Младу  Босну. А јуче ујутро, дан пред емитовање ове емисије, РТС је, у јутарњем програму приказао како је актуелни аустријски писац Петар Хандке, од своје награде добијене од Норвешке државе, донео помоћ Србима у Великој Хочи на Косову, у знак солидарности са њиховом несрећом. Написао је Моравску ноћ, посвећену трагедији овог дела српског националног корпуса. Да ли је то пријатељство промовисано довољно?! Намеће ми се на крају закључак да су нам немачки интелектуалци били пријатељи, а њихови политичари непријатељи! Срби то нису ваљано препознавали и валоризовали!  Зато нам и јест овако!

Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар